Angelien Eijsink vicevoorzitter NAVO Parlementaire Assemblée

Het Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) is maandag 24 november 2014 door de 350 parlementariërs van de NAVO Parlementaire Assemblée gekozen tot vicevoorzitter.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (links) feliciteert Angelien Eijsink
Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (links) feliciteert Angelien Eijsink

Dit gebeurde tijdens de najaarsbijeenkomst van de Assemblée. Dit jaar organiseerden de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal de najaarsbijeenkomst, van 21 tot en met 24 november in het World Forum in Den Haag.

NAVO Parlementaire Assemblée

De NAVO Parlementaire Assemblée is een overleg van parlementen, bestaande uit parlementariërs uit de 28 lidstaten van de NAVO. De NAVO Parlementaire Assemblée fungeert als waakhond en adviesorgaan van de NAVO en streeft naar transparantie van het NAVO-beleid. De parlementaire organisatie heeft vijf vicevoorzitters. Alleen volksvertegenwoordigers kunnen de onbezoldigde functie vervullen.

Angelien Eijsink

Angelien Eijsink

Eijsink is sinds 2003 Tweede Kamerlid en is sinds november 2012 voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Zij is sinds 2007 lid van de NAVO Parlementaire Assemblée. Daar is Eijsink momenteel vicevoorzitter van het comité voor Toekomstige Veiligheid en Defensiemogelijkheden DSCFC.

"Trots en vereerd"

De Voorzitter van de Nederlandse delegatie bij de NAVO Parlementaire Assemblee, het Tweede Kamerlid Han ten Broeke (VVD) verklaart dat "de delegatie trots en vereerd is dat een van onze meest toegewijde mensen hier een van de belangrijkste posten bij de NAVO-Assemblee gaat vervullen. Ten Broeke: "Angelien heeft de kennis, beschikt over jarenlange ervaring en ligt goed bij alle delegaties."



 De NAVO Parlementaire Assemblee koos vandaag ook het Amerikaanse Congreslid Michael Turner tot nieuwe Voorzitter in plaats van de aftredende Hugh Bayley, lid van het Britse Lagerhuis.