Acht petities op dinsdag 22 november

De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 22 november acht petities. Deze gaan onder andere over de financiële positie van schaapherders, criminaliteitspreventie en de verhoogde AOW-leeftijd.

Schaapherders (13.30-13.45 uur)

Vier maatschappelijke organisaties voor schaapherders hebben een petitie voor de commissie voor Economische Zaken. Daarin pleiten ze voor een verbetering van de financiële positie van traditioneel werkende schaapherders.

Digitale informatie (13.30-13.45 uur)

Veel overheden onderzoeken hoe ze digitale informatie kunnen bewaren en toegankelijk maken. Het project Archiefinnovatie Decentrale Overheden (AIDO) ging over deze vraag. De betrokken partijen – het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen – overhandigen het eindrapport van het project aan de commissie voor Binnenlandse Zaken.

Gezondheidszorg (13.30-13.45 uur)

De stichting Meetbaar Beter vindt dat in de gezondheidszorg de kwaliteit en toegevoegde waarde voor patiënten niet voldoende centraal staan. Volgens de stichting wordt er vooral gelet op de kosten. Daarom heeft ze een petitie voor de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Criminaliteitspreventie (13.30-13.45 uur)

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) krijgt vanaf 2017 minder subsidie. Dat staat althans in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J). Volgens het CCV komt criminaliteitspreventie hierdoor onder grote druk te staan. Het CCV biedt de commissie voor V&J daarom een petitie aan. In de week van 29 november bespreekt de Tweede Kamer de V&J-begroting.

AOW-leeftijd (13.30-13.45 uur)

Het Comité Dicht het 65plusgat heeft een petitie voor de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens het comité is de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar zeer ondoordacht doorgevoerd. Veel mensen, zoals de mensen die al met vervroegd pensioen waren, konden die verhoging niet voorzien. In een ‘zwartboek’ dat het comité tegelijk met de petitie aanbiedt, komen gedupeerden aan het woord.

Inspecties Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (13.45-14.00 uur)

De brancheorganisaties Transport en Logistiek Nederland en FENEX hebben onderzoek gedaan naar praktijkervaringen met inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De organisaties overhandigen hun onderzoeksrapport aan de commissie voor Economische Zaken.

Sluizen (13.45-14.00 uur)

Ondernemers uit Noord- en Oost-Nederland bieden de commissie voor Infrastructuur en Milieu een petitie aan. Daarin ondersteunen ze het initiatief om de sluizen bij het Friese dorp Kornwerderzand (aan de Afsluitdijk) te verbreden.

Elk kind telt mee (13.45-14.00 uur)

SOS Kinderdorpen overhandigt de petitie ‘Elk kind telt mee!’ aan de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Volgens de ontwikkelingsorganisatie zijn er wereldwijd naar schatting 220 miljoen kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren of dreigen te verliezen. Zij moeten zichtbaar worden in onderzoekscijfers om gericht beleid en programma’s te kunnen opstellen, vindt SOS Kinderdorpen.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Lees meer over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.