Kamernieuws

Briefing over de aanpak van seksueel geweld en -grensoverschrijdend gedrag

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) krijgt op donderdag 28 maart 2024 van 10.00 tot 11.00 uur een briefing waarin regeringscommissaris Mariëtte Hamer vertelt over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. U kunt de bijeenkomst volgen via de livestream en Debat Direct.

Het vragenuur van dinsdag 26 maart

Het vragenuur van dinsdag 26 maart gaat over de volgende onderwerpen: antisemitisme in de cultuursector, de VN-veiligheidsraad wil resolutie aannemen over onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en kinderartsen zien regelmatig kinderen bij wie bestaande gezondheidsproblemen erger worden door schimmel in huis.

Zuid-Koreaanse parlementsvoorzitter op bezoek

De Staten-Generaal ontvingen op dinsdag 26 maart de parlementsvoorzitter van Zuid-Korea, Kim Jin-pyo. Voorzitter Martin Bosma en Voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn heetten hem welkom in het Tweede Kamergebouw. De bijeenkomst stond in het teken van de versterking van de banden tussen Nederland en Zuid-Korea.

Op de voorgrond Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, Zuid-Koreaanse parlementsvoorzitter Kim Jin-pyo en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Op de achtergrond twee vlaggen, het logo van de Tweede Kamer in hout gegraveerd en wanden met bloemenmotief.

Debat over maritieme veiligheid in de Rode Zee

De Tweede Kamer debatteert op dinsdag 26 maart over maritieme veiligheid in de Rode Zee. Een Nederlands marineschip is onderweg naar de Rode Zee voor een internationale veiligheidsmissie. De afgelopen maanden zijn daar regelmatig aanvallen geweest door Houthi-rebellen op schepen. Kamerleden debatteren over de Nederlandse bijdrage. U kunt het plenaire debat vanaf 20.15 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

Kamer benoemt twee informateurs

De Tweede Kamer heeft Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol aangewezen als informateurs. Dit gebeurde na het formatiedebat op 20 maart. De informateurs wordt gevraagd om de mogelijkheid te onderzoeken van een programkabinet op basis van een akkoord op hoofdlijnen tussen de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB. Deze volgende stap in het formatieproces wordt binnen uiterlijk acht weken afgerond.

Kamerlid Geert Wilders aan het woord in de plenaire zaal. Informateur Kim Putters zit in vak K. Op de voorgrond staan Kamerleden bij de interruptiemicrofoon.

Commissiedebat over duurzaamheid en digitalisering

Hoe kan de digitale infrastructuur duurzamer worden en wat kan de Rijksoverheid hieraan bijdragen? Deze vragen staan centraal tijdens het debat dat de commissie voor Digitale Zaken op donderdag 21 maart van 13.00 tot 16.00 uur voert met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. U kunt het debat volgen via de livestream en Debat Direct.

Nieuwe voorzitter College van onderzoek integriteit voorgedragen

Het Presidium van de Tweede Kamer draagt Jonneke Oosting voor als voorzitter van het College van onderzoek integriteit. Vandaag stuurde het Presidium een brief hierover naar de Kamer. Op dinsdag 26 maart 2024 stemt de Tweede Kamer over de voordracht.

Portret van Jonneke Oosting, zij staat met armen over elkaar in grote ruimte.

Debat over verslag informateur Putters

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 20 maart over het eindverslag van informateur Kim Putters en de vervolgstappen in de kabinetsformatie. Informateur Putters is bij het debat aanwezig om zijn verslag toe te lichten. U kunt het plenaire debat vanaf 10.15 uur volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. Het debat wordt voorzien van een tolk Nederlandse Gebarentaal en live ondertiteling.

Lege plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Rondetafelgesprek over seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen

Hoe staat het met de vrouwenrechten en de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in de wereld? De commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laat zich hierover informeren tijdens een rondetafelgesprek met deskundigen op dinsdag 19 maart. De bijeenkomst is vanaf 17.00 uur te volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Een vrouw aan het woord, naast haar hangt een afbeelding van een zwangere vrouw aan een waslijn.

Het vragenuur van dinsdag 19 maart

Het vragenuur van dinsdag 19 maart gaat over de volgende onderwerpen: de dalende vaccinatiegraad onder kinderen, gezondheidsproblemen bij mensen die dichtbij windturbines wonen en de veiligheid van patiënten zou in het gedrang komen door zorgmedewerkers met valse diploma's.

Kamerleden ontvangen petities op dinsdag 19 maart

De commissies van de Tweede Kamer ontvangen op dinsdag 19 maart, zoals in iedere vergaderweek, een aantal petities. Burgers en organisaties die hun standpunt willen laten horen, komen naar het gebouw van de Tweede Kamer om dit in de vorm van een petitie-aanbieding te doen. Deze keer nemen de Kamerleden vijf petities in ontvangst.

Informateur brengt verslag uit bij Kamervoorzitter

Kamervoorzitter Martin Bosma heeft op donderdag 14 maart het eindverslag van informateur Kim Putters ontvangen. Putters doet in zijn verslag een voorstel tot een programkabinet dat steunt op een hoofdlijnenakkoord. De formateur en de voorzitters van de vier fracties (PVV, VVD, NSC en BBB) streven naar een goede, evenwichtige mix van bewindspersonen van binnen en van buiten de politiek die in zijn geheel recht doet aan de verkiezingsuitslag, waarbij de politiek leiders van de vier fracties leden van de Tweede Kamer blijven. De Kamer debatteert op woensdag 20 maart over dit verslag.

Informateur Kim Putters overhandigt zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Op de achtergrond een blauw scherm met logo's van de Tweede Kamer.

Debat over de staat van de oorlog in Europa

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 14 maart vanaf 18.40 uur over de staat van oorlog in Europa met demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), Kajsa Ollongren (Defensie) en Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Voorafgaand aan het debat vindt er een rondetafelgesprek plaats over de militaire steun van Nederland aan Oekraïne. U kunt het rondetafelgesprek en plenaire debat volgen via de livestream en Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.

Het gebouw van de Tweede Kamer met drie vlaggen ervoor.

Debat over mega-order voor onderzeeboten

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 13 maart over het bericht dat scheepsbouwer Damen een mega-order voor onderzeeboten dreigt mis te lopen. U kunt het plenaire debat vanaf 18.30 uur volgen via de livestream en Debat Direct.

De onderzeeboot Hr. Ms. Tonijn staat op een stellage in de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder.