VVD: er is te veel bezuinigd op Defensie

17 september 2014, algemene beschouwingen - Conflicten in het buitenland, in Oekraïne, Irak en Gaza, staan centraal in de algemene politieke beschouwingen van VVD'er Zijlstra. "Er is in het verleden te veel bezuinigd op Defensie."

Onze welvaart, vrede en veiligheid zijn kwetsbaar. Wat zal er gebeuren als na Oekraïne de Baltische staten aan de beurt zijn?, vraagt Zijlstra zich af. Nederland kan niet alleen maar hopen op terughoudendheid van Rusland. Zijlstra wijst erop dat een aanval op een NAVO-land een aanval op alle NAVO-landen is, dus ook op Nederland. Als we dat principe niet hooghouden, verliest de NAVO haar geloofwaardigheid, vindt Zijlstra. Zijn VVD is volgens hem in de afgelopen jaren te veel meegegaan met bezuinigen op Defensie. Hij is daarom blij met de trendbreuk dat Defensie voor het eerst in jaren meer geld krijgt.

Vrijheid en democratie zijn ononderhandelbaar
"Als de bommen vallen in Gaza, vliegen de stenen door onze Schilderswijken." Zijlstra constateert dat onthoofdingen in Irak blijkbaar ook mensen in Nederland inspireren. Maar vrijheid en democratie zijn volgens hem ononderhandelbaar: iedereen die ervoor kiest om te vechten tegen die vrijheid en democratie, verwerpt de kernwaarden van Nederland en verspeelt daarmee het recht om Nederlander te zijn. Van der Staaij (SGP) wil weten of het zwaaien met de ISIS-vlag in Nederland strafbaar is. Het is aan de rechter om de grens te trekken tussen haat zaaien en de vrijheid van meningsuiting, antwoordt Zijlstra. Maar iedereen in Nederland moet kunnen blijven vinden wat hij vindt.

Nederland kan weer tegen een stootje
Nederland kan weer tegen een stootje, meent Zijlstra. Het is goed dat het kabinet erin slaagt om het huishoudboekje weer op orde te brengen, want we kunnen niet eindeloos meer geld uitgeven dan we verdienen. Volgens Zijlstra dragen de decentralisaties in de zorg bij aan gezondere overheidsfinanciën. Bovendien leiden die decentralisaties ertoe dat mensen beter zelf keuzes kunnen maken. Maar volgens Roemer (SP) gaan de decentralisaties gepaard met een enorme bezuiniging, waardoor zorg voor mensen wordt afgebroken. "Uiteindelijk sta je er in dit land nooit alleen voor", reageert Zijlstra.

Geen taboes bij belastingherziening
Het kabinet is van plan om het belastingstelsel te hervormen, maar volgens Pechtold (D66) gaat dat te traag. Hij vraagt Zijlstra of er taboes zijn bij de belastinghervorming. Kan de VVD bijvoorbeeld akkoord gaan met het zwaarder belasten van kapitaal? Er zijn geen taboes, reageert Zijlstra. Bij de besprekingen rond de belastingherziening tonen PvdA en VVD wederom dat zij "deuren kunnen openen die in het verleden gesloten waren". Maar een grote belastinghervorming is volgens Zijlstra alleen mogelijk als zij per saldo leidt tot lastenverlichting. Want zonder lastenverlichting worden bepaalde groepen ernstig gedupeerd door een belastinghervorming.

Minister-president Rutte reageert op 18 september op de inbreng van de Kamer.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.