Vragen over zzp-constructie pakketbezorgers PostNL

10 februari 2016, debat - Is het inhuren van zzp'ers als postpakketbezorger door PostNL een voorbeeld van een schijnconstructie om loonheffing te voorkomen? De Kamer debatteert met minister Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Wiebes (Financiën).

Zzp'ers die in opdracht van PostNL pakketten bezorgen, moeten aan allerlei voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld over de kleur van hun bus en hun kleding. Een duidelijk voorbeeld van schijnzelfstandigheid, concludeert Ulenbelt (SP). Mei Li Vos (PvdA) stelt dat er de facto sprake is van stukloon. Schijnzelfstandigheid is een uitholling van het Nederlandse stelsel, aldus Asscher, maar hij vindt een verbod op de inzet van zzp'ers te ver gaan. Daarvoor krijgt hij bijval van Van Weyenberg (D66) en Van 't Wout (VVD): er is niets tegen ondernemerschap, mits men zich aan de wet houdt.

Marktpartijen beschuldigen elkaar van vals spel

Ontduiking van de cao. Inzet van schijnzelfstandigen. Betaling van stukloon. De minister stelt vast dat de marktpartijen in de pakketbezorging elkaar beschuldigen van het overtreden van de regels. We moeten oneerlijke concurrentie voorkomen, benadrukt Wiebes. De problemen zijn ontstaan door de liberalisering van de markt, denkt De Graaf (PVV). Ulenbelt en Heerma (CDA) vrezen dat andere pakketbezorgers het slechte voorbeeld van PostNL zullen volgen. Zo ontstaat volgens Vos een "moordende concurrentie op arbeidsvoorwaarden". De nieuwe modelovereenkomsten voor zzp'ers zorgen voor meer duidelijkheid, verwacht Wiebes. Maak die zo veel mogelijk openbaar, bepleit Van Weyenberg. De staatssecretaris is het daarmee eens, maar kan individuele bedrijven daar niet toe dwingen.

Rechter en handhaving moeten zorgen voor duidelijkheid

Het is uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of een constructie wettelijk is toegestaan, zegt Van 't Wout. Maar tegenstrijdige uitspraken van rechters over (schijn)zelfstandigheid van zzp'ers hebben volgens De Graaf juist geleid tot meer onduidelijkheid. Schep orde in de chaos, zo vraagt Ulenbelt de bewindslieden. Daarbij lijkt een rol weggelegd voor handhaving door de Inspectie SZW en de Belastingdienst. Zaken moeten niet alleen op papier in orde zijn, benadrukt Heerma, maar ook in de praktijk. Van Weyenberg betwijfelt of er voldoende inspecteurs zijn om naleving van de regels af te dwingen.

De Kamer stemt op 16 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.