Vragen over regierol zorgverzekeraars

29 januari 2015, debat - Vervullen de zorgverzekeraars hun regierol op een goede manier? Hierover debatteert de Kamer met minister Schippers (Volksgezondheid).

Door zorgverzekeraars een regierol te geven, zou de zorg betaalbaar en van goede kwaliteit moeten zijn. Hoe pakt dit in de praktijk uit? Slecht, constateert Klever (PVV), want de kosten zijn fors gestegen en de kwaliteit is niet goed meetbaar. Maar Rutte (VVD) wijst op de Euro Health Consumer Index, waaruit blijkt dat Nederland de beste gezondheidszorg van Europa heeft. Concurrerende onderzoeken laten een totaal ander beeld zien, werpt Leijten (SP) tegen. In ieder geval is er geen reden om achterover te leunen, stelt Dik (ChristenUnie) vast.

Positie verzekerden en patiƫnten kan beter

Versterk de positie van verzekerden en patiƫnten ten opzichte van verzekeraars en zorgaanbieders, zegt Bouwmeester (PvdA). Zij denkt dat kwaliteit van zorg stijgt als verzekerden meer invloed krijgen op het inkoopbeleid van de verzekeraars. Ook Ellemeet (GroenLinks) wil dat verzekerden meer invloed krijgen op de inhoud van polissen. Zorgverzekeraars moeten de transparantie voor verzekerden vergroten, betogen Klever en Rutte. Daarvoor is het volgens de minister belangrijk om beschikbare informatie te bundelen en beter inzichtelijk te maken voor verzekerden.

Kritiek op polisbeleid verzekeraars

Er is een woud aan zorgpolissen ontstaan, stelt Ellemeet vast. Door de bomen ziet men wellicht het bos niet meer, denkt ook Schippers, die de Nederlandse Zorgautoriteit heeft gevraagd om dit te bekijken. Dat geldt ook voor mogelijke (indirecte) risicoselectie. Die kan volgens Leijten deels worden aangepakt door zorgverzekeraars te verbieden om "lokkertjes", zoals gratis condooms, te geven aan verzekerden. Ook Bruins Slot (CDA) ergert zich aan het "jaarlijkse overstapcircus". De mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar hoort nu eenmaal bij het stelsel, vindt Rutte.

Zorgen over spoedeisende hulp in regio

Is het verstandig om het aantal spoedeisendehulpposten te verminderen? Concentratie kan de kwaliteit verhogen. Maar hierdoor worden de aanrijtijden wel langer, vreest Leijten. Ook Bruins Slot en Dik zijn bezorgd over het aanbod van spoedeisende hulp en acute geboortezorg in dunbevolkte regio's. Dijkstra (D66) vraagt hoe het staat met het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden voor spoedeisende hulp. Het Zorginstituut Nederland is hiermee bezig, antwoordt de minister.

De Kamer stemt 3 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.