Verdeeldheid over afschaffing dwangsom in WOB

11 juni 2015, wetsvoorstel - Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de dwangsom voor bestuursorganen die niet op tijd op WOB-verzoeken reageren afschaffen. De oppositie vreest echter dat dit de informatiepositie van de burger zal verslechteren.

Overheden en andere bestuursorganen die niet binnen de wettelijke termijn informatie verstrekken aan burgers die een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB), moeten een dwangsom betalen aan de aanvragers. "Helaas wordt daar in de praktijk volop misbruik van gemaakt", aldus Veldman (VVD). Zijn collega Fokke (PvdA) ziet eveneens het gevaar van misbruik: "De koppeling van de WOB aan de Wet dwangsom opent een luikje voor kwaadwillenden om gemakkelijk belastinggeld op te strijken." Beiden zijn dan ook blij met het voorstel van Plasterk om beide wetten los te koppelen.

Oppositiepartijen hebben grote bezwaren

"We willen allemaal misbruik voorkomen, maar de minister pakt nu ook het gewone gebruik aan", meent Van Raak (SP), die vreest dat overheden onwelgevallige informatie vaker onder de pet zullen houden. Bosma (PVV) vindt het voorstel een aantasting van het recht op informatie, "een hoeksteen van de democratie". "Het probleem is vaak niet dat de dwangsom moet worden betaald, maar dat overheden laat reageren", vindt Voortman (GroenLinks). Ook Keijzer (CDA) wil de dwangsomregeling in stand houden. Zij bepleit het verplicht gebruik van een standaardformulier, dat WOB-verzoeken voor bestuursorganen overzichtelijker maakt.

Overeenkomsten met initiatiefwetsvoorstel Wet open overheid

Van Raak wijst op het initiatiefwetsvoorstel-Voortman/Schouw voor een Wet open overheid. Daarin komt het misbruik van de WOB ook aan de orde. Door met een eigen voorstel te komen, doorkruist de minister dat, meent Schouw (D66): "Een rommelig proces met een rommelige inhoud". "Wat maakt zijn eigen WOB-wijziging zo spoedeisend dat dit niet kan wachten tot de behandeling van de initiatiefwet?", wil Voortman van de minister weten. Fokke is juist blij met de snelle behandeling van Plasterks voorstel en meent dat beide voorstellen elkaar niet uitsluiten: "Wij moeten het ene doen en het andere niet nalaten."

Minister Plasterk reageert op een later moment op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.