Veiligheid met minder geld

26 november 2014, begroting - De bewindslieden van Veiligheid en Justitie verdedigen hun begroting. Met minder budget willen zij toch een veilig Nederland en een sterke rechtsstaat.

"Onze ambities zijn groot, maar de middelen zijn niet onbeperkt." Zo vat minister Opstelten de plannen van Veiligheid en Justitie samen. Staatssecretaris Teeven vult aan dat, ondanks die beperkte middelen, twee hoofdlijnen gelden: Nederland veiliger maken en werken aan een sterke rechtsstaat. Toch heeft de Kamer nog veel wensen. Marcouch (PvdA) wil bijvoorbeeld meer aandacht voor het bestrijden van racisme en discriminatie. Gesthuizen (SP) vraagt het kabinet in te zetten op schikkingen. En hoewel Helder (PVV) en Bontes (GrBvK) het vertrouwen in de minister opzeggen, is er toch een ruime Kamermeerderheid die de bewindslieden van Veiligheid en Justitie steunt.

Jihadisme is een verontrustende ontwikkeling

Het jihadisme is een nieuwe en verontrustende problematiek in Nederland, zegt Van der Staaij (SGP). Voor de samenleving, het lokaal bestuur en de politie brengt dit inderdaad nieuwe vragen met zich mee, beaamt Opstelten. Omdat hij "een aanval op de rechtsorde en de rechtsstaat" niet kan toestaan, treedt hij preventief en repressief op. Dijkhoff (VVD) pleit in dat verband voor het strafbaar stellen van vrijwillig verblijf op door een terroristische organisatie gecontroleerd grondgebied. Wat Helder (PVV) betreft hoeven jihadisten die ons land verlaten helemaal niet meer terug te komen. Oskam (CDA) vreest dat er bij de AIVD jihadzaken op de plank blijven liggen, nu daar zo bezuinigd is.

Asiel en immigratie roepen emoties op

De wereld kent tal van brandhaarden en mensen die die willen ontvluchten. Zet in op opvang in de regio, zegt Azmani (VVD), en regel meer op Europees niveau. Daar zijn Voordewind en Segers (ChristenUnie) niet tegen, maar zij dringen ook aan op meer opvang van vluchtelingen in Nederland. Ook Van Tongeren (GroenLinks) wil een "fatsoenlijk en gastvrij land" zijn voor ontheemden. Fritsma (PVV) ziet een heel ander probleem: de schijn van belangenverstrengeling. Teeven zou zijn partijgenoot Van der Most bevoordeeld hebben door asielzoekers in diens vakantiepark in het Drentse Oranje te huisvesten. Maar de staatssecretaris weerspreekt dit met klem: "Niet ik persoonlijk, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat over asiellocaties".

Zorgen om bezuinigingen in de rechtspraak

Van Nispen (SP) en Berndsen (D66) maken zich zorgen over de bezuinigingen op het Openbaar Ministerie. Volgens Opstelten lopen die op tot 52 miljoen in 2018, maar zij zijn het oneens met zijn manier van rekenen. Opgeteld bij andere maatregelen gaat het om een bezuiniging van 134 miljoen, aldus Van Nispen. Het primaire proces zal er niet onder lijden, meent Opstelten, maar Berndsen betwijfelt dat ten zeerste. De bezuiniging op de griffierechten en enkele andere maatregelen zijn al ingeboekt voor 2015, maar waarschijnlijk kunnen die maatregelen niet op tijd ingaan. Schouw (D66) ziet zodoende een gat in de begroting: "Dit levert een tegenvaller van enkele tientallen miljoenen op".

Aandacht gevraagd voor datawetgeving en privacy

"We rijden in een postkoets over de digitale snelweg". Volgens Recourt (PvdA) is het de hoogste tijd om de wetgeving aan te passen aan de moderne, digitale tijd. Opstelten is dat met hem eens, maar wijst erop dat hierover een apart hoofdstuk in de Telecomwet zit. Maar dat is voor Recourt niet voldoende, want hij wil echt inspelen op een nieuwe industrie. In de steeds verder digitaliserende wereld vraagt Schouw om aandacht voor privacy. De staatssecretaris omarmt enkele van zijn voorstellen. De boetebevoegdheid van het College bescherming persoonsgegevens zal bijvoorbeeld worden uitgebreid.

De Kamer sprak eerder over de begroting op 25 november. Over de moties en de begroting wordt gestemd op 27 november.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.