SZW-begroting behandeld

26 november 2014, begroting - Bij de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stellen de woordvoerders onderwerpen als flexibilisering, sociale werkvoorziening en schijnconstructies aan de orde bij minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma.

Hoe pakt het beleid van de SZW-bewindslieden uit? Vermeij (PvdA) en Mulder (VVD) wijzen op de dalende werkloosheid. Maar de bestrijding van ouderenwerkloosheid moet worden geïntensiveerd, vindt Krol (50PLUS). Karabulut (SP) ziet een groeiende tweedeling tussen arm en rijk: miljonairs blijven buiten schot, bijstandsmoeders leveren in. Van Weyenberg (D66) hekelt de angst voor robotisering: technologische ontwikkeling zorgt juist voor nieuwe banen. Er wordt veel te weinig gedaan tegen islamisering, zegt De Graaf (PVV): Nederland zou zonder de islam een prachtig land zijn. Uit de oververtegenwoordiging van allochtonen in de bijstand en de criminaliteitscijfers blijkt volgens Van Klaveren (GrBvK) dat het integratiebeleid faalt.

Loondoorbetaling bij ziekte belemmert banengroei

Als een werknemer ziek wordt, moeten de werkgever twee jaar lang het loon doorbetalen. Vooral voor kleine ondernemers is dit een veel te groot risico, constateert Schut (VVD), waardoor ze huiverig zijn om mensen aan te nemen. Daarom wil ze de doorbetaling beperken tot één jaar. De drempel om werknemers aan te nemen is nu te hoog, vinden ook Van Weyenberg (D66), Heerma (CDA), Dijkgraaf (SGP) en onafhankelijk Kamerlid Klein. Maar aanpassing van de regeling mag niet ten koste gaan van zieke werknemers, vindt Vermeij.

Er zijn grote verschillen tussen vast en flexwerk

Vaste werknemers hebben meer rechten dan flexwerkers en zzp'ers. Er dreigt een groep te ontstaan die uitgesloten is van sociale voorzieningen, zegt Van Ojik (GroenLinks). Heerma vraagt aandacht voor het voorstel van werkgeversvereniging AWVN om de grote verschillen tussen vaste en flexibele banen te verkleinen. Flexibilisering is een gegeven, stelt Mulder. Bedrijven hebben volgens hem een flexibele schil nodig om snel te kunnen inspelen op economische en technologische ontwikkelingen. Vermeij pleit voor een verplichte, goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Kom met een langetermijnvisie op de arbeidsmarkt, vraagt Klein aan de minister.

Discussie over bezuiniging sociale werkvoorziening

De regering wil dat arbeidsgehandicapten vaker een gewone baan krijgen. Daarom gaat er minder geld naar de sociale werkvoorziening. Vooral in economisch zwakkere regio's is het lastig om snel banen voor deze groep te vinden, vreest Kerstens (PvdA), die daarom 30 miljoen vraagt voor de sociale werkplaatsen daar. Beperk de besteding van extra geld niet tot bepaalde regio's, zegt Schouten (ChristenUnie). Karabulut wil een veel groter bedrag, 253 miljoen, vrijmaken voor een noodfonds. Daarmee moeten 10.000 extra werkplekken bij de sociale werkvoorziening worden gerealiseerd. Pak de bureaucratie voor werkgevers aan, suggereert Schouten, zodat het makkelijker wordt om mensen met een beperking aan te nemen.

Aanpak schijnconstructies tegen negatieve effecten arbeidsmigratie

Door het vrije verkeer van werknemers in de EU komen steeds meer Oost-Europeanen in Nederland werken. Maar er is te weinig aandacht geweest voor de schaduwkanten van ongereguleerde arbeidsmigratie, vindt Karabulut. Asscher is daarom van plan om schijnconstructies aan te gaan pakken. Zo moeten uitbuiting van Oost-Europeanen, oneerlijke concurrentie en verdringing van Nederlanders op de arbeidsmarkt worden voorkomen, zegt Kerstens. Strengere regels moeten ervoor zorgen dat de hoofdaannemer en de opdrachtgever kunnen worden aangesproken op gesjoemel van onderaannemers, benadrukt Ulenbelt (SP).

Belemmeren Turkse organisaties de integratie?

Turkse organisaties in Nederland, zoals Milli Görüs, zouden de integratie van Turken tegenwerken, zo wordt gesteld in een onderzoek. Ook zou de Turkse overheid grote invloed hebben in deze organisaties. Heerma stelt vast dat er een spanningsveld is tussen transparantie en soevereiniteit in eigen kring. De minister moet het gesprek aangaan met de Turkse ambassadeur over "de lange arm van Ankara", suggereert Karabulut. Welke actie onderneemt de minister tegen ongewenste inmenging?, vraagt Van Weyenberg. De Graaf heeft daar wel ideeën over: verbied de organisaties, zet hun leiders uit en sluit hun kantoren.

De bewindslieden reageren op 27 november op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.