Steun voor wetgeving rond Europese bankenunie

7 september 2015, wetsvoorstel - De Kamer gaat akkoord met een aantal wetsvoorstellen van minister Dijsselbloem (Financiën), waarin onder meer Europese regels rond banken en beleggingsondernemingen worden vastgelegd.

Met de aanpassing van een aantal financiële wetten worden Europese regels voor de oplossing van problemen bij banken en beleggingsondernemingen, en voor de afwikkeling van eventuele faillissementen vastgelegd in Nederlandse wetgeving. Dat de gevolgen van omvallende financiële instellingen goed worden geregeld, vindt Omtzigt (CDA) heel belangrijk, want "als wij dat niet goed doen, kan ons dat later miljarden kosten". Tegelijkertijd zijn de regels een voorbeeld van het belang van Europese samenwerking, meent Koolmees (D66). De Vries (VVD) vindt het terecht dat de belastingbetaler niet meer hoeft op te draaien voor falende banken. Nijboer (PvdA) constateert dat de situatie "stap voor stap" verbetert. Blijf zorgen voor goed toezicht, voegt hij toe.

Zorgen over schaalvergroting in de bankenwereld

De bankenunie mag geen vrijbrief worden voor voortgaande schaalvergroting, vindt Merkies (SP). Hij wil een bovengrens stellen aan de omvang van banken. Dijsselbloem denkt daar niet aan, maar vindt het wel wenselijk dat de Europese resolutie-autoriteit fusies vooraf toetst. Met het huidige resolutiefonds kan maar één middelgrote bank worden gered, zegt Omtzigt. Daarop verwijst Dijsselbloem naar eerdere maatregelen om te voorkomen dat banken omvallen. Bovendien moeten de banken zelf het fonds aanvullen als er een beroep op wordt gedaan. De banken van toetredende landen zullen altijd door de Europese Centrale Bank worden doorgelicht, zegt de minister op een vraag van Omtzigt. Indien nodig stelt de ECB aanvullende herstructurerings- en kapitaalseisen.

Telefoonabonnement inclusief telefoon is kredietovereenkomst

In een uitspraak stelt de Hoge Raad dat telefoonabonnementen waarbij een telefoon is inbegrepen, kredietovereenkomsten zijn waarop de Wet op het financieel toezicht van toepassing is. De Vries wijst op de grote gevolgen hiervan, ook voor de consument. "De paarse krokodil van de toekomst", meent de VVD-woordvoerster. Met Nijboer vreest zij overregulering. Omtzigt erkent dat de schuldenproblematiek bij jongeren groeit en bepleit een convenant met de sector. Dijsselbloem zegt toe met de sector te zullen overleggen over de precieze vormgeving van de nieuwe verplichtingen op grond van de wet. In afwachting daarvan zullen geen boetes worden opgelegd aan telecombedrijven die de wet niet naleven.

De Kamer stemt 10 september over de wetsvoorstellen en de moties die bij het debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.