Steun voor nieuwe NAVO-missie Afghanistan

20 november 2014, debat - Nederland neemt deel aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan, gericht op het trainen, adviseren en assisteren van het Afghaanse leger. Een Kamermeerderheid steunt dit kabinetsbesluit.

Met het eindigen van de International Security Assistance Force (ISAF) draagt de NAVO eind 2014 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan over aan het Afghaanse leger. Op 1 januari 2015 start de NAVO met Resolute Support, bedoeld om op institutioneel en regionaal niveau het leger en de politie te trainen, adviseren en assisteren. Nederland neemt hieraan deel met ongeveer honderd militairen. Het is belangrijk om betrokken te blijven bij dit strategische belangrijke land, betoogt minister Koenders (Buitenlandse Zaken), zodat het niet opnieuw een vrijplaats wordt voor terrorisme. Minister Hennis (Defensie) is blij dat Nederland daaraan een bescheiden maar belangrijke bijdrage levert.

Missie gesteund door Kamermeerderheid

Resolute Support is nodig om de broze vooruitgang in het land te bestendigen, zegt Ten Broeke (VVD). Servaes (PvdA) betoogt dat de internationale gemeenschap naast de Afghanen moet blijven staan. Ook Sjoerdsma (D66) vindt een blijvende betrokkenheid cruciaal: de missie draagt bij aan een beter Afghanistan. Het is nog te vroeg voor het Afghaanse leger om op eigen benen te staan, zegt Knops (CDA). Slob (ChristenUnie) vindt de Nederlandse bijdrage "zinvol en verantwoord". We mogen de Afghanen niet opnieuw aan de taliban uitleveren, zegt Van der Staaij (SGP). Van Ojik (GroenLinks) stemt in met de missie, vooral omdat ook diplomatie en ontwikkelingssamenwerking worden gebruikt om het land verder te helpen.

Geen steun voor missie van SP, PVV en Bontes

Resolute Support zal uitlopen op een mislukking, zo vreest SP'er Van Bommel. In zijn ogen staat de missie een politieke oplossing in Afghanistan eerder in de weg dan dat die eraan bijdraagt. Nederland noch Afghanistan heeft iets aan deze missie, vindt De Roon (PVV). Het geld kan volgens hem beter worden besteed aan lastenverlichting of ouderen. Ook Bontes (GrBvK) is tegen de deelname van Nederland. De "kapotbezuinigde" krijgsmacht kan zich volgens hem beter richten op de dreiging van Rusland en IS.

De Kamer stemt op 20 november over de ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.