Spotjes VWS moeten voortaan plussen én minnen tonen

21 mei 2015, debat - De spotjes op radio en televisie over de veranderingen in de zorg hadden evenwichtiger gemoeten, vindt het merendeel van de Kamer. Minister Schippers (Volksgezondheid) zal met deze kritiek rekening houden bij toekomstige campagnes.

"Nederland verandert, de zorg verandert mee." Met deze campagne wilde het ministerie van VWS burgers informeren over veranderingen in de zorg, maar de spotjes met deze boodschap riepen veel verzet op. Zo zou er een veel te positief beeld worden geschetst. De Reclame Code Commissie sprak uit dat er meer aandacht aan had moeten worden gegeven dat de zorg die mensen krijgen, in individuele situaties kan verschillen. Daarop besloot Schippers in april 2015 vrijwillig te stoppen met de gewraakte spotjes.

Het had completer gemoeten

Leijten (SP) hekelt de eenzijdigheid van de spotjes: ze waren te rooskleurig en de nadelen bleven onvermeld. Geef voortaan feitelijke informatie, adviseert zij de minister. Volgens Keijzer (CDA) is het vertrouwen in de politiek in het geding: iedereen maakt zich zorgen om de zorg en dan komen er zulke filmpjes. De Graaf (PVV) leest alternatieve spotjesteksten voor, "met het eerlijke verhaal". De spotjes waren "niet zo geslaagd", vindt ook Van Dijk (PvdA). Hij wil dat er vooral informatie op individueel niveau wordt verstrekt. Arno Rutte (VVD) ziet het anders: al waren de spotjes niet compleet genoeg, ze vormden een mooi tegenwicht tegen allerlei "eenzijdige oppositionele informatie".

Het was geen reclame maar voorlichting

Schippers benadrukt dat de spotjes, onderdeel van een bredere campagne, als voorlichting waren bedoeld. Het was geen reclame, maar het ging om het attenderen op de veranderingen in de zorg in algemene zin. Voor specifiekere informatie werd verwezen naar de campagnewebsite. Het oordeel van de Reclame Code Commissie heeft zij ter harte genomen door de filmpjes te laten verwijderen. De minister zegt dat de uitspraak gevolgen zal hebben voor toekomstige voorlichtingscampagnes. Om plussen én minnen in één filmpje van een paar seconden te stoppen en dan ook nog duidelijk te zijn, noemt zij "een hele uitdaging".

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.