Rol KNMI verkleind

18 januari 2015, wetsvoorstel - Marktpartijen krijgen meer ruimte, maar het KNMI blijft hét instituut voor noodweer- en aardbevingswaarschuwingen. Een Kamermeerderheid steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Mansveld (Milieu), maar er zijn zorgen over continuïteit en kwaliteit.

De overheid blijft verantwoordelijk voor cruciale meteorologische en seismologische taken, zoals weerinformatie voor de luchtvaart en aardbevingswaarschuwingen, maar marktpartijen krijgen met Mansvelds wetsvoorstel meer ruimte. Dat opent de deur voor een stapsgewijze privatisering van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, vreest De Vries (PvdA), die zich ook verzet tegen het schrappen van de naam. Van Tongeren (GroenLinks) wil niet dat taken per ministeriële regeling naar de markt gaan. Daar zijn geen plannen voor, verzekert Mansveld. Wat is dan de meerwaarde van de wet?, vraagt Van Veldhoven (D66).

Voors en tegens van marktwerking

De wet maakt het mogelijk dat decentrale overheden informatie over lokaal noodweer betrekken van commerciële aanbieders. Zo komt er minder oneerlijke concurrentie, denkt De Boer (VVD). Volgens Smaling (SP) is marktwerking echter onwenselijk. Trek het voorstel in, is zijn advies. Madlener (PVV) gaat de wet juist niet ver genoeg: "Dat hele KNMI kan gewoon naar de markt". Enkele woordvoerders maken zich zorgen over de onafhankelijkheid van het instituut. Van Tongeren vraagt of het KNMI nog wel geld krijgt voor onderzoek naar aardbevingen in Groningen. En is er nog wel genoeg ruimte voor onafhankelijk klimaatonderzoek?, vraagt Van Veldhoven.

Kritiek op KNMI-metingen Groningse aardbevingen

Van Tongeren zegt dat het KNMI meetresultaten van seismische activiteit meermaals achteraf naar beneden heeft bijgesteld. Zij wil dat de apparatuur wordt herijkt naar internationale normen. Ook Mulder (CDA) trekt de KNMI-aardbevingsvoorspellingen voor het Groningse gaswinningsgebied in twijfel. Zij wijst op een onderzoek van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid dat concludeert: het KNMI heeft niet op tijd gewaarschuwd voor aardbevingsgevaar en gegevens niet voldoende geopenbaard. "Dat moet beter", beaamt de staatssecretaris. Volgens haar neemt het KNMI de aanbevelingen ter harte en worden er maatregelen getroffen.

De Kamer stemt op 23 juni over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.