Registratie zorgverleners moet beter

16 april 2015, debat - Hoe voorkomen we dat "foute zorgverleners" in het BIG-register terechtkomen of blijven staan? Er is al veel gebeurd, verzekert minister Schippers (Volksgezondheid).

Het BIG-register moet duidelijkheid geven over wie bevoegd is om in de gezondheidszorg te werken. Diverse keren bleken er echter zorgverleners in te staan die eigenlijk niet meer zouden mogen werken, bijvoorbeeld omdat ze bestraft zijn voor medische fouten of zedendelicten. Weer rommelaars die in het buitenland niet meer mogen werken, zegt De Lange (VVD). Bruins Slot (CDA) bepleit een harde aanpak van foute zorgverleners. Het register is afhankelijk van derde partijen, zoals tuchtcolleges, het OM en buitenlandse instanties, legt Schippers uit. Er zijn volgens haar al belangrijke stappen gezet om de informatie-uitwisseling te verbeteren en fouten te voorkomen.

Klokkenluiders stappen naar media

Programma's als EenVandaag, Zembla en Altijd Wat Monitor hebben verschillende keren medische misstanden aan de kaak gesteld op grond van informatie van klokkenluiders. Waarom stappen ze naar de media, vraagt Bouwmeester (PvdA), en melden ze zaken niet binnen hun eigen organisatie of bij de inspectie? Leijten (SP) pleit voor een betere bescherming van klokkenluiders. Veilig kunnen melden is belangrijk, zo reageert de minister, die dit onderwerp binnen de sector op de agenda wil zetten. Zij wijst er wel op dat ook het aantal meldingen bij de inspectie fors is gestegen.

De Kamer stemt op 21 april over de ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.