Positie ouders bij kinderopvang versterkt

29 januari 2015, wetsvoorstel - Minister Asscher (Sociale Zaken) wil de positie van ouders bij kindercentra, gastouderbureaus en peuterspeelzalen beter regelen. Op hoofdlijnen krijgt hij steun van de Kamer voor zijn wetsvoorstel.

Oudercommissies krijgen adviesrecht over de kwaliteit. Bij een geschil kunnen ouders en oudercommissies terecht bij de geschillencommissie. Een oudercommissie wordt verplicht bij organisaties met meer dan 50 kinderen. Het is goed dat ouders meer waarborgen krijgen om grip te krijgen en te houden op de kwaliteit van de kinderopvang, vindt De Graaf (PVV). Betrokken ouders kunnen een nuttige rol spelen bij het verbeteren van de pedagogische kwaliteit, zegt Yücel (PvdA).

Discussie over adviesrecht ouderraad over prijzen

Ouderraden mogen advies uitbrengen over de kwaliteit van kinderopvang, maar moeten zij ook het recht houden om te adviseren over prijswijzigingen? Het is onlogisch dat de minister het bestaande adviesrecht over de prijs wil schrappen, betoogt Kooiman (SP). Maar volgens Mulder (VVD) is het in een vrije markt aan ondernemers om zelf hun prijzen vast te stellen. Een onlogische redenering, vinden Heerma (CDA), Yücel en Van Weyenberg (D66), want prijs en kwaliteit hangen sterk met elkaar samen.

Oudercommissies verplicht boven 50 kinderen

Kindercentra en peuterspeelzalen met meer dan 50 kinderen zijn voortaan verplicht om een oudercommissie in te stellen. Indien het aantal kinderen lager is, moet de aanbieder van kinderopvang zoeken naar een alternatief voor ouderraadpleging. Maar in de ogen van Yücel is het onduidelijk wat aanbieders precies moeten doen om aan deze verplichting te voldoen. Ook Heerma vreest dat de "harde knip" bij 50 ervoor zorgt dat de oudervertegenwoordiging bij kleinere organisaties in de knel komt. Als ouders hierover ontevreden zijn en geen gehoor vinden, zegt Asscher, kunnen zij dit aan de orde stellen bij de geschillencommissie.

Inspectietoezicht is belangrijk

De GGD is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van kinderopvang. Idealiter zouden ouders op basis van inspectierapporten moeten kunnen kiezen voor de beste aanbieder, zegt Mulder. Maar vinden er wel genoeg inspecties plaats?, vraagt Kooiman zich af. De Graaf benadrukt dat er ook onaangekondigde inspectiebezoeken moeten plaatsvinden. Het is goed dat aanbieders van kinderopvang inspectierapporten moeten bespreken met oudercommissies, zeggen Heerma, Van Weyenberg en Yücel. Het zou volgens hen echter nog beter zijn als de GGD in gesprek gaat met commissies over bevindingen. De minister zal dit bespreken met GGD Nederland.

De Kamer stemt op 3 februari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.