Pgb in Zorgverzekeringswet vastgelegd

9 februari 2016, wetsvoorstel - Moeten de toegangscriteria voor het pgb in de Zorgverzekeringswet zelf worden opgenomen of worden geregeld in een AMvB? Dat is de belangrijkste vraag in het debat over het Zvw-pgb.

Mensen die vanwege een handicap, beperking of stoornis meer dan gebruikelijke zorg, hulp of begeleiding nodig hebben, kunnen onder voorwaarden gebruikmaken van een pgb. Het idee erachter is dat men zo meer regie heeft over het eigen leven. In de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet langdurige zorg is het recht op een pgb al vastgelegd. Staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) wil dat nu ook regelen voor de Zorgverzekeringswet, waarbij het gaat om wijkverpleging en intensieve kindzorg. Maar hoe moet het recht op een Zvw-pgb worden gewaarborgd? De oppositie kiest voor het opnemen van toegangscriteria in de wet. De coalitiewoordvoerders willen die uitwerken in een Algemene Maatregel van Bestuur.

Oppositie wil toegangscriteria wettelijk vastleggen

Het is belangrijk om de toegangscriteria voor het pgb wettelijk vast te leggen, vinden alle oppositiewoordvoerders. Ze willen bijvoorbeeld voorkomen dat zorgverzekeraars steeds meer zaken onder "planbare zorg" scharen, zodat er geen pgb voor hoeft te worden toegekend. Leijten (SP) wijst op het verschil in machtspositie tussen verzekeraars en budgethouders. Heldere en uniforme toelatingscriteria zijn belangrijk voor de rechtszekerheid, vindt ook Bruins Slot (CDA). Regel de rechten van budgethouders nu goed, zegt Voortman (GroenLinks), zodat die niet achteraf gerepareerd moeten worden. Agema (PVV) deelt de zorgen van andere woordvoerders.

VVD en PvdA: pgb-voorwaarden uitgewerkt in AMvB

De toegangscriteria voor het Zvw-pgb kunnen worden uitgewerkt in een AMvB, zo vinden de coalitiewoordvoerders. Op die manier ontstaat volgens Van Dijk (PvdA) duidelijkheid over wanneer men in aanmerking komt voor een Zvw-pgb. Het is belangrijk dat een verzekerde in staat is (met hulp van een vertegenwoordiger) de aan een Zvw-pgb verbonden taken en verplichtingen uit te voeren, benadrukt Potters (VVD). Wordt op deze manier voorkomen dat verzekeraars de toegang beperken met aanvullende voorwaarden?, vraagt Van der Staaij (SGP) zich af. Als de toegangscriteria toch via een AMvB worden geregeld, betogen Bergkamp (D66) en Dik (ChristenUnie), moet dat wel snel (voor 1 juli) gebeuren.

De Kamer sprak eerder op 3 februari over het wetsvoorstel. Zij stemt op 16 februari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.