Najaarsnota besproken

16 december 2014, debat - In het licht van de Najaarsnota debatteert de Kamer met minister Dijsselbloem (Financiën) over de mee- en tegenvallers op de begroting en de ontwikkeling van de economie.

De economische groeit trekt aan, de werkgelegenheid stijgt en het begrotingstekort daalt. De hervormingen van het kabinet werpen hun vruchten af, stellen Harbers (VVD) en Nijboer (PvdA). Ook Koolmees (D66) denkt dat het "langzaamaan de goede kant op gaat". Maar Van Dijck (PVV) zegt dat de positieve ontwikkelingen eerder ondanks dan dankzij het regeringsbeleid plaatsvinden, dat in zijn ogen negatief wordt beïnvloed door Brusselse regels. Volgens hem herstelt de economie vooral door een dalende olieprijs en een lage eurokoers.

Hervormingen lijken overheidsfinanciën op orde te brengen

Het begrotingstekort is gedaald tot onder de 3% van het nationaal inkomen. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën is nodig om toekomstige economische groei te waarborgen, zegt Harbers. Maar we mogen nu niet verslappen, benadrukt Omtzigt (CDA). Daar is Koolmees het mee eens: verdergaande hervormingen van pensioenen, arbeidsmarkt en belastingen zijn nodig. Nijboer vindt dat echter onverstandig, omdat het zorgt voor onzekerheid bij burgers en bedrijven. Voor echt economisch herstel is het nodig om belastingen en premies fors te verlagen, betoogt Van Dijck.

Vragen over meevallers Onderwijs en Defensie

Een aantal ministeries hebben minder uitgegeven dan gepland. Maar moeten we blij zijn met die meevallers? Omtzigt betreurt het dat Defensie 68 miljoen overhoudt, terwijl het ministerie hard heeft moeten bezuinigen. De 100 miljoen die het ministerie van Onderwijs overheeft, zou volgens Merkies (SP) naar de basisscholen moeten gaan, om te voorkomen dat zij leerkrachten moeten ontslaan. Maar daar ziet Dijsselbloem weinig in: het geld wordt gewoon toegevoegd aan de Onderwijsbegroting voor 2015.

Er zijn zorgen over Griekenland

Het Europese hulpprogramma voor Griekenland wordt met twee maanden verlengd. De bedoeling en de gevolgen hiervan zijn nog onduidelijk, vindt Merkies. De aanleiding ligt in de lastige politieke omstandigheden, zegt Dijsselbloem. Harbers betoogt dat het land de extra twee maanden moet benutten om noodzakelijke hervormingen alsnog door te voeren. Vooral de gebrekkige belastinginning en de corruptie moeten worden aangepakt, zo sluit Nijboer zich daarbij aan. De ontwikkelingen in Griekenland zijn een risico voor de eurozone, stelt Koolmees vast.

De Kamer stemt op 18 december over de ingediende amendementen en moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.