Meerderheid wil minder rechten splinterpartijen

22 juni 2015, wetsvoorstel - Een Kamermeerderheid is voor het inperken van de rechten van afgesplitste fracties. Kamervoorzitter Van Miltenburg is desgevraagd bereid om het Reglement van Orde aan te scherpen.

Elk jaar bespreekt de Kamer in het debat over de Raming haar eigen begroting en functioneren. "De Raming biedt dit jaar niet zo veel verrassingen", meent Bisschop (SGP). Een groot deel van het debat gaat dan ook over een notitie van het Presidium, het dagelijkse bestuur van de Kamer, waarin de rechten van afgesplitste fracties tegen het licht gehouden worden. Verder is er veel aandacht voor de afhandeling van anonieme brieven, het grote aantal spoeddebatten en de voorgenomen verbouwing van het Binnenhof.

Meerderheid wil afsplitsingen fracties ontmoedigen

Het Presidium stelt in een notitie voor om de rechten voor afgesplitste fracties in te perken. Dat zou afsplitsingen moeten ontmoedigen, maar "Tweede Kamerleden zijn geen lijfeigenen van partijen", stelt Bontes (GrBvK). Onafhankelijk Kamerlid Klein is dat met hem eens en benadrukt dat Kamerleden volgens de Grondwet zonder last of ruggespraak stemmen. Ook Kuzu (GrKÖ) meent dat alle Kamerleden eenzelfde behandeling verdienen. Van Toorenburg (CDA), die spreekt van "zetelroof", vindt net als Neppérus (VVD) en Fokke (PvdA) dat afsplitsing actief ontmoedigd moet worden. De Voorzitter is bereid om het Reglement van Orde aan te passen, maar "uiteindelijk beslist de politiek".

Afhandeling anonieme brieven wordt herzien

Uit een uitzending van Nieuwsuur bleek onlangs dat de Kamerorganisatie anonieme brieven meestal niet in behandeling neemt. "Als men er niks mee kan, gaan ze door de shredder", vat Schouw (D66) het samen. Dat verbaast hem, evenals Segers (ChristenUnie), want op die manier worden ook anonieme klokkenluiders niet gehoord. "Klokkenluiders die de volksvertegenwoordiging benaderen, verdienen een serieuze behandeling, of ze nu anoniem zijn of niet", vindt ook Van Nispen (SP). Fokke meent dat de procedure moet worden aangepast. De Voorzitter zegt toe dat zij in het zomerreces een nieuwe regeling voor de afhandeling van anonieme brieven zal voorbereiden.

Nog steeds groot aantal dertigledendebatten op agenda

Bisschop wijst op het grote aantal geagendeerde dertigledendebatten, voorheen spoeddebatten, die soms pas vele maanden later gehouden worden. "Trek die grens op naar 50 leden", stelt Neppérus voor. Bontes ziet dat als een voorstel om kleine fracties te pesten. Hij zou de dertigledendebatten liever op maandag houden, als de plenaire zaal leegstaat. Van Miltenburg wijst erop dat het aantal al flink is afgenomen en dat er regelmatig debatten van de agenda worden gehaald. Doordat er 's maandags geen plenaire vergadering is, hebben juist kleine fracties de gelegenheid om dan commissievergaderingen over wetsvoorstellen bij te wonen, aldus de Voorzitter.

Verbouwing Binnenhof noodzakelijk

"De noodzaak om de gebouwen hier te restaureren is evident", stelt Segers. Schouw wil meer openheid over de plannen. De Voorzitter noemt het een voorrecht om in het oudste en grootste monument van Nederland te werken, maar constateert ook dat de verouderde infrastructuur tot problemen leidt en dat kleinschalig onderhoud niet meer voldoende is. Zij wil de discussie over de verbouwing in het openbaar voeren, want "het Binnenhof is van ons allemaal". Wel wijst zij erop dat de minister voor Wonen en Rijksdienst uiteindelijk de huisbaas is die over de verbouwing beslist.

De Kamer stemt op 30 juni over de Raming en de moties die bij het debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.