Harmonisatie instrumenten voor arbeidsgehandicapten

8 september 2015, wetsvoorstel - Met een uniforme no-riskpolis en mobiliteitsbonus wil staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) de instrumenten om arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen meer stroomlijnen, waardoor de verschillen tussen UWV en gemeenten kleiner worden.

In het sociaal akkoord is afgesproken dat er extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking die niet in staat zijn op eigen kracht het wettelijk minimumloon te verdienen: 100.000 in de markt en 25.000 bij de overheid. Er bestaan nu al regelingen om dit te stimuleren, maar er zijn soms grote verschillen tussen Wajongers en andere arbeidsgehandicapten, mede omdat ze deels onder de gemeenten en deels onder het UWV vallen. Klijnsma's voorstel om instrumenten te harmoniseren krijgt brede steun. Ook van Karabulut (SP), die wel zeer kritisch blijft over de Participatiewet en de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening en de uitkeringen.

Harmonisatie zorgt voor gelijk speelveld

De no-riskpolis moet de vrees bij werkgevers wegnemen dat zij mensen met een arbeidshandicap bij ziekte lange tijd moeten doorbetalen. De mobiliteitsbonus, een korting op de te betalen premies, maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Harmonisatie van deze regelingen creëert een gelijk speelveld voor gemeenten en UWV. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan signalen uit het veld, zegt Nijkerken (VVD). De Graaf (PVV) vindt het positief dat er meer duidelijkheid komt voor werkgevers en andere betrokkenen.

Pleidooien voor meer harmonisatie

Harmoniseer niet alleen de no-riskpolis en de mobiliteitsbonus, maar ook de inzet van jobcoaches, suggereert Karabulut. Heerma (CDA) en Van Weyenberg (D66) vragen naar de loondispensatie bij het UWV en de loonkostensubsidie van gemeenten: waarom worden deze regelingen niet ook gelijkgetrokken? Volgens Schouten (ChristenUnie) moet er meer gebeuren om bureaucratie voor werkgevers bij het aannemen van arbeidsgehandicapten weg te nemen.

Discussie over lekken extra geld voor beschut werk

Gemeenten krijgen de komende jaren in totaal 100 miljoen euro extra om 30.000 beschutte werkplekken te creëren voor de allerzwaksten, zo bericht RTL. Goed nieuws als het waar is, zegt Kerstens (PvdA). Oppositiewoordvoerders als Karabulut en Van Weyenberg vinden het echter vreemd dat er kennelijk vanuit het kabinet is gelekt naar de media over dit onderwerp. Zij willen dat de staatssecretaris hierover duidelijkheid verschaft.

Het debat gaat op een later moment verder met het antwoord van de staatssecretaris.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.