Geef onderzoeksraad alle informatie

23 april 2015, debat - Voor het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 moet de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over alle relevante informatie beschikken. Een Kamermeerderheid bepleit een actievere rol van het kabinet daarin.

Op 17 juli 2014 vond de ramp met vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne plaats. Drie dagen eerder werd in een vertrouwelijke diplomatieke briefing in Kiev gemeld dat in het gebied luchtafweerwapens aanwezig waren. Omtzigt (CDA) en De Roon (PVV) willen weten waarom het verslag van die briefing pas na zes maanden naar de Onderzoeksraad Voor Veiligheid is gestuurd. De OVV heeft toegang tot alle informatie die de raad relevant acht, reageert minister Koenders (Buitenlandse Zaken). Het vooraf selecteren van informatie vindt hij geen taak van zijn ministerie: "de raad vraagt, wij draaien." Laat het kabinet samen met de raad bekijken welke informatie eventueel nog interessant is, suggereert Ten Broeke (VVD). Minister Van der Steur (Justitie) zegt toe hierover met de OVV te zullen overleggen.

Zorgen over veiligheid vliegen boven risicogebieden

Op de informatie over luchtafweersystemen in Oost-Oekraïne is tot verbazing van Bontes (GrBvK) geen actie gevolgd. Maar Koenders wijst erop dat Oekraïne een vlieghoogte van 9,7 kilometer veilig achtte. De briefing van 14 juli was volgens de minister overigens niet gericht op de burgerluchtvaartveiligheid. Sjoerdsma (D66) maakt zich in het algemeen zorgen over de veiligheid van vluchten boven risicogebieden. Er is iets mis met de verantwoordelijkheidsverdeling, denkt Van Ojik (GroenLinks). Dreigingsinformatie moet direct naar alle luchtvaartmaatschappijen, meent Van Bommel (SP). Staatssecretaris Mansveld (Luchtvaart) verwijst onder meer naar een werkgroep van de internationale luchtvaartorganisatie ICAO, waarin gewerkt wordt aan betere informatie en risicoanalyses rond het vliegen boven risicogebieden.

Internationale aanpak opsporing en vervolging

In het tweede Minsk Protocol, gesloten tussen Rusland, Oekraïne en de rebellen, is een paragraaf over amnestie opgenomen. Die mag geen betrekking hebben op de daders van de aanslag op de MH17, vindt Sjoerdsma. Servaes (PvdA) pleit voor een internationale aanpak in de vervolging van de daders. Daar wordt onder meer in VN-verband aan gewerkt, reageert Koenders. Hij geeft aan dat de Oekraïense president Porosjenko premier Rutte heeft verzekerd dat de amnestieregeling niet geldt voor de verantwoordelijken voor de vliegramp. Van der Steur zegt "alles te doen om de schuldigen te berechten, hoe moeilijk dat ook zal zijn".

Kamer ergert zich aan lezing lid identificatieteam

Onlangs heeft een lid van het Landelijk Team Forensische Opsporing een openbaar toegankelijke lezing gehouden over het proces van identificatie van slachtoffers van de vliegramp. Ten Broeke constateert dat bepaalde uitspraken en getoonde foto's voor nabestaanden onnodig leed hebben veroorzaakt. Zijn er eerder dit soort presentaties gegeven, vraagt Voordewind (ChristenUnie), en wie heeft daar dan toestemming voor verleend? Dat wordt onderzocht door het identificatieteam, reageert Van der Steur. Hij betreurt de "speculatieve uitspraken" in de lezing en heeft de samenwerking met het desbetreffende lid van het team inmiddels beëindigd.

De Kamer stemt op 28 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.