Europadebat in het teken van veiligheid

2 september 2014, debat - Kamer en kabinet zijn zeer bezorgd over de gevolgen van recente internationale conflicten voor de Europese veiligheid. Juist nu is een "stabiel en eensgezind" Europa van groot belang, zegt premier Rutte.

Het debat over de Europese Raad van 30 augustus jongstleden wordt gedomineerd door zorgen over de Europese veiligheid. De opmars van IS in Irak en Syrië en de Russische bemoeienis met Oekraïne hebben volgens Omtzigt (CDA) directe gevolgen voor de veiligheid in Europa. Maij (PvdA) noemt ook de crisis rond Gaza en de Israëlische nederzettingenpolitiek. Wat Oekraïne betreft pleit SP'er Van Bommel voor de-escalatie. Hij plaatst vraagtekens bij nieuwe sancties tegen Rusland. Dat treft alleen onze eigen ondernemers, vindt Beertema (PVV). Toch moet Europa drukmiddelen toepassen om de Russische agressie te beantwoorden, zegt Rutte. Hij erkent dat er uiteindelijk een politieke oplossing moet komen.

De Europese veiligheid is in het geding
Europa zal voor zijn veiligheid "aan de bak moeten", zegt Verheijen (VVD), verwijzend naar de gevaarlijke ontwikkelingen aan de buitengrenzen en de terugkeer van IS-strijders. Maar Thieme (PvdD) vraagt zich af wat de Europese opstelling in het complexe Midden-Oostenconflict moet zijn: "Zijn de vijanden van onze vijanden onze vrienden?" Voordewind (ChristenUnie) zegt dat de Koerden in hun strijd tegen IS meer middelen nodig hebben. Hij wil ook meer humanitaire hulp bieden. Nederland legt de prioriteit bij humanitaire hulp en IS-bestrijding, antwoordt de premier. De Europese Unie coördineert de hulp aan vluchtelingen via de VN. Rutte benadrukt het belang van intensieve internationale samenwerking in het stoppen van IS.

Timmermans voorgedragen als Eurocommissaris
Het kabinet heeft minister Timmermans voorgedragen als kandidaat-Eurocommissaris. Klaver (GroenLinks) vraagt of het wel gaat om een belangrijke post in het sociaaleconomische domein, zoals eerder door de premier is toegezegd. De functie zal volgens Rutte in overeenstemming zijn met Timmermans' statuur en ervaring. Beertema vindt de Europese benoemingsprocedure "een mysterieus schimmenspel in Brusselse achterkamers". De geschiktheid van de kandidaten speelt nauwelijks een rol, meent Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren). Maar de premier vindt de benoeming van de Poolse premier Tusk tot EU-president juist goed. Ook steunt hij de voordracht van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Mogherini tot EU-buitenlandchef.

Het Stabiliteits- en Groeipact blijft gelden
De nieuwe Europese Commissie moet snel aan de slag, vindt Maij, niet alleen met de veiligheid, maar ook met de werkgelegenheid. D66'er Pechtold vraagt of het Europese Stabiliteits- en Groeipact (SGP) onverkort geldt. Met Verheijen wil hij voorkomen dat Frankrijk en Italië uitstel wordt verleend om aan de begrotingstekorteisen te voldoen. Van Bommel vindt zo'n versoepeling juist wenselijk. Ik ben fel tegen aanpassing van het SGP, reageert Rutte. Hij wil dat Italië en Frankrijk structurele hervormingen doorvoeren. Spanje laat zien dat dat helpt, aldus de minister-president. Klaver benadrukt het belang van energieonafhankelijkheid en duurzaamheid.

De Kamer stemt op 9 september over de motie die bij het debat is ingediend.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.