Doorbeleggen na pensionering mogelijk

9 maart 2016, initiatiefwetsvoorstel - VVD'er Lodders wil doorbeleggen voor mensen met een premie- of kapitaalovereenkomst na hun pensionering mogelijk maken. In haar initiatiefwetsvoorstel zijn delen van een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) overgenomen.

Pensioendeelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst zijn nu verplicht om in één keer hun pensioen aan te kopen, uiterlijk op de pensioeningangsdatum. Een belangrijk voordeel hiervan is dat men zekerheid heeft over de hoogte van de pensioenuitkering. Maar die kan lager uitvallen dan verwacht, betoogt Lodders, als men gedwongen wordt om de levenslange uitkering op een ongunstig moment (bijvoorbeeld bij een lage rente) vast te leggen. Zij wil pensioendeelnemers daarom de keuze geven om na hun pensionering door te gaan met beleggen, met de kans om hun pensioenuitkering te verhogen.

Uitkering kan hoger, maar ook lager uitvallen

Langer doorbeleggen zal meestal zorgen voor een hogere uitkering, maar Lodders erkent dat deze ook kan dalen door tegenvallende beleggingsresultaten. Het is dan ook belangrijk dat pensioenuitvoerders deelnemers goed voorlichten over de risico's, zegt zij in reactie op vragen van Krol (50PLUS) en Vermeij (PvdA). Geef ook mensen die de afgelopen jaren hun pensioen hebben ingekocht, de mogelijkheid om alsnog te kiezen voor een variabel pensioen, suggereert Omtzigt (CDA). Het is goed als pensioenuitvoerders dit aanbieden, zegt Lodders, maar zij wil het niet verplicht opleggen. Van Weyenberg (D66) pleit voor een "shoprecht": laat mensen zelf hun pensioenuitvoerder kiezen.

Samenvoeging met wetsvoorstel Klijnsma

Niet alleen Lodders maar ook staatssecretaris Klijnsma had een wetsvoorstel ingediend dat langer doorbeleggen en een variabele pensioenuitkering mogelijk maakt. Lodders heeft de wens tot samenvoeging van veel woordvoerders ter harte genomen door belangrijke onderdelen van Klijnsma's wetsvoorstel over te nemen, onder andere het spreiden van mee- en tegenvallers in de tijd. Het is positief dat de twee voorstellen zijn samengevoegd, aldus De Vries (VVD). Krol sluit zich daarbij aan: het beste van beide wordt gecombineerd. Maar Ulenbelt (SP) heeft twijfels: mensen worden gedwongen om ingewikkelde financiële keuzes te maken met grote gevolgen.

Discussie over verwacht rendement

Pensioenuitvoerders moeten in hun collectieve variant uitgaan van de risicovrije rente, maar mogen bij de individuele variant daar een opslag bovenop doen. Dit maakt het stelsel voor verzekerden onnodig ingewikkeld, vinden Van Weyenberg en Vermeij. Bovendien ontstaat er een ongelijk speelveld, betoogt Omtzigt. Door altijd te rekenen met de risicovrije rente, zo stellen deze woordvoerders, wordt voorkomen dat een voorschot wordt genomen op mogelijke toekomstige winsten. Aangezien deze wens breed in de Kamer wordt gedeeld, neemt Lodders het amendement over.

De Kamer debatteerde eerder op 16 februari over het initiatiefwetsvoorstel. Zij stemt op 10 maart over het initiatiefwetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.