Discussie over register voor topvrouwen

21 mei 2015, debat - Een register met gekwalificeerde vrouwen moet helpen om een einde te maken aan hun ondervertegenwoordiging in de top van het bedrijfsleven. Dit plan van minister Bussemaker (Emancipatie) roept gemengde reacties op.

Ongeveer 10% van de Nederlandse topbestuurders is vrouw, een laag percentage in vergelijking met andere Europese landen. Een database met topvrouwen zou het voor bedrijven gemakkelijker moeten maken geschikte kandidates te vinden. Dit initiatief, dat Bussemaker samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft genomen, krijgt steun van Cegerek (PvdA) en Kuzu (GrKÖ). Maar Karabulut (SP) betwijfelt of het gaat werken. Van Ark (VVD), Beertema (PVV) en Keijzer (CDA) vrezen dat het register voor topvrouwen de markt voor wervings- en selectiebureaus verstoort. Een register is goed, zegt Dijkstra (D66), maar oneerlijke concurrentie moet worden voorkomen. Bussemaker zegt toe hiermee rekening te houden.

Streefcijfers bij lange na niet gehaald

De overheid heeft als doelstelling dat in 2016 30% van de topfuncties door vrouwen wordt vervuld. Het is overduidelijk dat dit niet zal worden gehaald. Er moet meer gebeuren om "het glazen plafond in duizend stukjes te slaan", zegt Kuzu. Cegerek wil laten onderzoeken hoe andere landen het percentage topvrouwen verhogen. Verplicht bedrijven om te rapporteren over hun inspanningen om vrouwen te werven voor topfuncties, suggereren Karabulut en Dijkstra. Volgens Van Ark is het hoge percentage parttime werkende vrouwen (75%) een belangrijke oorzaak voor het onvoldoende doorstromen naar topfuncties. Hoogopgeleide vrouwen hebben de vrijheid om daarin hun eigen keuzes te maken, reageert Keijzer.

Vrouwenquotum is omstreden middel

Landen als Noorwegen hebben bedrijven een quotum opgelegd voor het aantal vrouwen in topfuncties. Het zou goed zijn om dit ook in Nederland in te voeren, betogen Karabulut en Kuzu, en daaraan sancties te verbinden. Beertema is daar juist fel op tegen: dwangquota werken niet. Bovendien blijkt volgens hem uit Noors onderzoek dat het ongunstig uitpakt voor bedrijven. Ook Van Ark en Dijkstra zien weinig in het opleggen van quota. Een quotum is niet aan de orde, zegt Bussemaker, die streeft naar een breed draagvlak voor maatregelen om het aantal topvrouwen te verhogen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.