In dienst nemen arbeidsgehandicapten wordt makkelijker

23 september 2015, wetsvoorstel - Werkgevers moeten makkelijker iemand met een arbeidshandicap in dienst kunnen nemen, vindt staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Haar voorstel daartoe wordt breed gesteund in de Kamer.

Voor werkgevers wordt het eenvoudiger en aantrekkelijker om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Nu maakt het nog verschil of werkgevers iemand met een arbeidsbeperking aannemen via het UWV of dat zo iemand via de gemeente aan een baan komt. Dat hoeft straks niet meer uit te maken: werkgevers kunnen dan voor beide groepen een beroep doen op ondersteuning in de vorm van no-riskpolissen en mobiliteitsbonussen. Met deze maatregelen wil het kabinet de doelstelling halen van 125.000 extra banen voor mensen die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. De sociale partners en het kabinet hebben die afspraak in het sociaal akkoord gemaakt.

No-riskpolis biedt looncompensatie bij ziekte

Werkgevers die iemand met een ziekte of arbeidshandicap aannemen, kunnen gebruikmaken van de no-riskpolis. Daarmee wordt het financiële risico voor de werkgever beperkt. Als de arbeidsgehandicapte wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn werk niet meer kan doen, heeft hij recht op ziektegeld. Dit wordt dan betaald door het UWV. De no-riskpolis geldt in principe voor vijf jaar. Kerstens (PvdA) en Karabulut (SP) vragen waarom dit instrument na vijf jaar niet gewoon wordt doorgezet. De staatssecretaris merkt op dat dit nu eenmaal de gemaakte afspraak is, vooral vanwege de financiële aspecten van de no-riskpolis.

Mobiliteitsbonus biedt korting op te betalen premies

De mobiliteitsbonus is een ander instrument om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om arbeidsbeperkten in dienst te nemen. Zij mogen op het totaal aan af te dragen premies een bedrag in mindering brengen als zij een arbeidsgehandicapte aannemen. Deze premiekorting kan interessant zijn voor werkgevers, afhankelijk van de grootte van hun bedrijf. Van Weyenberg (D66) en Schouten (ChristenUnie) vragen de staatssecretaris naar de effectiviteit van deze bonus. Het helpt wel, antwoordt Klijnsma, hoewel werkgevers niet alleen naar het financiële plaatje kijken. Ze zegt toe hierop te zullen letten bij de evaluatie van deze maatregel over drie jaar.

Er komt extra geld voor beschut werk

Op Prinsjesdag werd duidelijk dat er extra geld komt voor het creëren van beschutte werkplekken: vijf jaar jaarlijks 20 miljoen euro. Klijnsma benadrukt dat dit geld niet naar de algemene pot van het Gemeentefonds gaat, maar specifiek, als een soort beloning, naar de gemeenten die werk maken van beschut werk. Schouten wil weten hoe de staatssecretaris checkt of dat geld echt aan beschut werk besteed wordt. Door het pas uit te keren als er een beschutte werkplek is gerealiseerd, is haar antwoord. In reactie op Nijkerken (VVD) zegt de staatssecretaris dat dit voor de zomer van volgend jaar gemeten wordt. Heerma (CDA) blijft bezorgd: "Als die werkplekken er niet komen, moet de wet op termijn aangescherpt worden".

De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 8 september 2015. Op 29 september stemt de Kamer over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.