D66: stevig buitenlandbeleid belangrijker dan ooit

17 september 2014, algemene beschouwingen - Een stevig buitenlandbeleid, een onafhankelijke energievoorziening en meer ambitie: dat zijn drie voorname wensen van D66.

De zomer van 2014 heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat Nederland voldoende zichtbaar is op het wereldtoneel. Zo vat Pechtold (D66) zijn visie op het buitenlandbeleid samen. Het ebolavirus, de beschietingen in Gaza en Israël, het geweld tegen de yezidi's in Irak, en de instabiliteit in Oekraïne hebben uiteindelijk allemaal invloed op de Nederlandse samenleving en onze veiligheid. Daarom pleit Pechtold voor een actieve houding, ook van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, op internationaal vlak. Hij is dan ook blij met de "bescheiden maar belangrijke investeringen" in de AIVD, het Openbaar Ministerie en Defensie.

Op weg naar eigen en schone energie
"We moeten af van Poetingas." Pechtold wil niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas. Sowieso is een "transitie naar een schone economie" noodzakelijk. D66 wil daartoe het belastingsysteem vergroenen, onder andere door de belasting op zelf opgewekte energie af te schaffen. Verder wil hij op termijn alle huizen energieneutraal maken. Dat levert ook veel werk op voor de innovatie- en bouwsector. Zijlstra (VVD) vraagt hem hoe die transitie moet plaatsvinden zonder gebruik te maken van kernenergie. Pechtold antwoordt dat Europa moet samenwerken aan duurzame energie. Zolang Europa nog niet zelfvoorzienend is, kunnen we schaliegas uit Amerika importeren: alles beter dan Poetingas.

Kabinet moet meer ambitie tonen
Pechtold noemt de begroting "goed te verdedigen, maar verre van feestelijk". Hij is bijvoorbeeld blij met de verlenging van het lage btw-tarief in de bouw: duizenden schilders, metselaars en stukadoors behouden zo hun baan. Maar D66 wil meer. Zij wil investeren in innovatie en onderwijs, want dat zijn "belangrijke voorwaarden voor economische groei". Daarnaast is het de hoogste tijd voor een ander belasting- en pensioenstelsel. Het kabinet is daarmee wat Pechtold betreft te traag: "Dat hoeft toch geen jaren te duren?" Hij benadrukt dat het kabinet meer ambitie moet tonen de komende tijd. Of D66 tot de "constructieve oppositie" blijft behoren hangt daarvan af.

Minister-president Rutte reageert op 18 september op de inbreng van de Kamer.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.