Begrotingsbehandeling BuHa en OS afgerond

26 november 2015, begroting - Vluchtelingenstromen, klimaatverandering en TTIP zijn belangrijke onderwerpen bij de behandeling van de begroting van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel (BuHa) en Ontwikkelingssamenwerking (OS).

Internationale samenwerking is onderdeel van de Nederlandse identiteit, zo betoogt Ploumen. Zij benadrukt dat ontwikkelingen in andere landen gevolgen hebben in Nederland en verwijst daarbij naar geweldsuitbarstingen en migratiestromen. Voordewind (ChristenUnie) vraagt naar de snel stijgende uitgaven aan eerstejaarsopvang van asielzoekers, die betaald wordt uit het OS-budget. Hierover spreekt de regering in het kader van de Najaarsnota, antwoordt de minister, die daar niet op vooruit wil lopen. Doe meer om de effecten van OS-uitgaven goed meetbaar te maken, vraagt Taverne (VVD). Volgens Bosma (PVV) is er helemaal geen positief effect: het is beter om het OS-geld gewoon in Nederland uit te geven.

Aandacht voor (grondoorzaken) vluchtelingenstromen

Een integrale aanpak van migratiestromen is nodig, zo geeft Ploumen Bisschop (SGP) gelijk. Een fonds gericht op de grondoorzaken van migratie, waar Taverne voor pleit, kan daaraan bijdragen. Mulder (CDA) wil daarbij de nadruk leggen op de "instabiele ring" rond Europa. Zet de Afrikaanse diaspora in om de bedrijvigheid in Afrikaanse landen te stimuleren, suggereert Smaling (SP). De minister steunt Van Laars (PvdA) pleidooi voor meer verplichte internationale bijdragen aan vluchtelingenopvang. Verder is zij van plan het belemmeren van humanitaire hulpverlening strafbaar stellen in de Wet internationale misdrijven, een streven waar Van Veldhoven (D66) aan hecht.

Klimaatverandering: voorkomen en gevolgen opvangen

Klimaatverandering kan grote gevolgen hebben, voor rijke maar vooral voor arme landen. De nadruk in het beleid ligt op de allerarmsten, zegt Ploumen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van zaden die bestand zijn tegen verzilting. Klaver (GroenLinks) vraagt om concrete plannen tot 2020: hoeveel geld gaat Nederland waaraan uitgeven? De minister wil een fonds oprichten waaraan institutionele beleggers moeten bijdragen, gericht op het reduceren van CO2-uitstoot. Jan Vos (PvdA) gaat ervan uit dat de overheid een bijdrage levert via garanties en achtergestelde leningen.

Discussie over handelsverdrag TTIP

De meningen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, zijn verdeeld. Taverne ziet vooral de voordelen van meer vrijhandel, maar andere woordvoerders hebben meer twijfels en vragen. Ploumen probeert die deels weg te nemen. Criteria voor voedselveiligheid en dierenwelzijn staan niet ter discussie, zo verzekert zij Smaling. Ook is er volgens haar in de onderhandelingen onder andere aandacht voor milieu, arbeid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Klaver vreest echter dat door TTIP Europese landen minder ruimte krijgen om hun milieuwetgeving aan te scherpen en hun energiebeleid te verduurzamen.

De Kamer debatteerde eerder op 25 november over de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij stemt op 1 december over de ingediende moties en op 3 december over de begroting.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.