Aandacht voor problematische schulden

4 februari 2016, debat - Kan er meer worden gedaan om huishoudens met problematische schulden te helpen? De Kamer debatteert met staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) over onder andere de schuldhulpverlening.

Het aantal huishoudens met problematische schulden lijkt toe te nemen. Dit zijn niet alleen mensen met lage inkomens, stelt Schouten (ChristenUnie), maar steeds vaker ook middeninkomens. Lodders (VVD) benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van mensen om inkomsten en uitgaven met elkaar in balans te brengen. Het aantrekken van de economie zorgt helaas niet voor een daling van de schuldenproblematiek, constateert Krol (50PLUS), die pleit voor een gerichte aanpak van armoede onder ouderen. Yücel (PvdA) spoort de staatssecretaris aan om haast te maken met de rijksincassovisie, die zou moeten zorgen voor meer persoonlijk contact en maatwerk. Klijnsma reageert daar welwillend op.

Draagt overheidsbeleid bij aan schuldenprobleem?

Stijgende zorgkosten, bezuinigingen, hogere huren. Volgens Karabulut (SP) heeft het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren gezorgd voor meer armoede en problematische schulden. Deze analyse wordt gedeeld door De Graaf (PVV), die bovendien stelt dat er veel geld weglekt naar Griekenland en de opvang van asielzoekers. Van Klaveren (GrBvK) zoekt de oplossing in een drastische verlaging van de belastingen. In de ogen van Kuzu (GrKÖ) schiet het armoedebeleid van de staatssecretaris tekort. Heerma (CDA) laakt het blokkeren van leefrekeningen door banken en vraagt Klijnsma om hier iets tegen te doen.

Gemeenten verantwoordelijk voor schuldhulpverlening

Als mensen in financiële problemen komen, moeten ze kunnen aankloppen bij de gemeente voor schuldhulpverlening. Maar ze worden niet altijd even goed geholpen, zo blijkt onder andere uit een reportage van tv-programma De Monitor. Gemeenten werpen onterecht allerlei barrières op, vindt Karabulut. Klijnsma zegt toe de evaluatie van de gemeentelijke schuldhulpverlening voor 1 juli naar de Kamer te sturen. Koşer Kaya (D66) denkt dat gemeenten meer kunnen doen om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen, bijvoorbeeld via een financieel loket of een buddysysteem. Ook financiële educatie kan helpen bij de preventie, benadrukt Klijnsma.

De Kamer stemt op 9 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.