Ga direct naar: Hoofdnavigatie | Inhoud | Zoeken | Servicemenu

Hier vindt u een overzicht van de meest recente nieuwsberichten, over evenementen die Anouchka van Miltenburg, de Voorzitter van de Tweede Kamer, heeft bijgewoond en toespraken die ze heeft gehouden.

Volg de Voorzitter op Twitter via @AnouchkavM

“Je vóelt de betekenis die de Rotterdamse haven voor Nederland heeft”

De delegatie in een graansilo

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft vandaag een werkbezoek gebracht  aan het haven- en industriegebied van Rotterdam. Zij werd daarbij vergezeld door de Voorzitters van de Kamercommissies voor Economische Zaken, Mariëtte Hamer, en Sociale Zaken, Brigitte van der Burg. 

Het bezoek begon bij Deltalinqs, de belangenbehartiger van logistieke en industriële bedrijven in de Rotterdamse haven. De delegatie werd daar ontvangen door de directeur van Deltalinqs, Cees Jan Asselbergs, en de voorzitter, Steven Lak, die startten met een toelichting op ‘hun’ vereniging. “Wat Deltalinqs – waarbij zo’n 700 bedrijven zijn aangesloten, met in totaal circa 90.000 werknemers – karakteriseert, is dat we sector overstijgend werken. We kijken naar het hele gebied, naar de hele keten.”

Vervolgens vertrok het gezelschap naar de RDM campus, waar (technische) onderwijsinstellingen, kenniscentra en bedrijven samenwerken aan duurzame innovaties. Directeur Henk de Bruijn vertelde tijdens een wandeling door de nu nog lege werkplaatsen – de scholen starten volgende week – over de combinatie van theorie en praktijk, wat de circa 33.000 leerlingen moet klaarstomen voor een baan in de maakindustrie. “Alles technische opleidingen die je hier kunt volgen, moeten een relatie hebben met de bedrijvigheid in de haven.” Ron Bormans, voorzitter van het CvB van de Hogeschool Rotterdam, voegde toe: “We willen heel erg van Rotterdam zijn. En als je scholieren weet te doordringen van wat híer gebeurt, weten ze eigenlijk ook wat er elders in de wereld gebeurt – Rotterdam is tenslotte de grootste haven van Europa.” Tijdens de rondleiding stuitte de Voorzitter en commissievoorzitters op Makerspace, de ‘sportschool voor makers’. ZZP’ers en scholieren die zich hier inschrijven kunnen, na een korte introductie, gebruik maken van hightech apparatuur als 3D-printers, hout- en metaalbewerkingsmachines.  

Na de lunch volgde een rondleiding over het terrein van European Bulk Services, een middelgrote terminal operator die zich bezig houdt met het laden, lossen, op- en overslaan van onder andere kolen, industriële materialen en biomassaproducten. Dat gebeurde onder begeleiding van directeur Taco de Vries, die – vanaf de kraan –  enthousiaste vertelde over de doorontwikkeling van het bedrijf. “Het is eigenlijk ongelooflijk dat alles wat je hier ziet in de afgelopen decennia, dus in korte tijd, door mensen is gemaakt. En dan zie je niet eens de 2.000 kilometer aan pijplijnen die onder de grond liggen.” Bij EBS zijn zo’n 200 mensen werkzaam, en er is 24/7 bedrijvigheid. In de silo’s (piramides, omdat dat voor veel producten nu eenmaal de meest natuurlijke manier van storten is) werd voor het eerst écht zichtbaar dat er bij EBS jaarlijks miljoenen tonnen grondstoffen binnen komen en weer worden getransporteerd. 

De delegatie was positief over het werkbezoek. “Het is altijd goed om het veld in te gaan”, besloot Van Miltenburg, “en zelf te zien en te ervaren waar we in de Kamer over praten. En wat indrukwekkend is het hier! De omvang van het gebied, de kranen, de heftrucks… Als je hier rondloopt, vóel je echt wat de betekenis van de Rotterdamse haven voor Nederland is.”

Foto: Roy Borghouts Fotografie

“Er zijn momenten die nooit uit onze geschiedenisboeken zullen verdwijnen”

De Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer leggen een krans bij de Indië plaquette in de Tweede Kamer

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, heeft vandaag – 14 augustus 2014 – een krans gelegd bij de Indische plaquette in de hal bij de ingang van het Tweede Kamergebouw. In haar toespraak stond zij stil bij het uitblijven van erkenning, waar militairen die streden in Nederlands-Indië zo lang mee te maken hebben gehad. “In 1945 werden onze bevrijders letterlijk op het schild gehesen, en de militairen die tegenwoordig worden uitgezonden kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke waardering en het grootste respect. Voor de militairen die streden in Nederlands-Indië was dat anders. Over hun inzet bij de verdediging van het Nederlands Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog wordt niet zo vaak gesproken. Zij worden vooral gezien als onderdrukkers, als verliezers en soms zelfs ook als oorlogsmisdadigers, en ze hebben zich in de loop der jaren steeds opnieuw moeten verdedigen.”

“Gelukkig is er met de jaren erkenning gekomen”, vervolgde Van Miltenburg, “en hebben we beseft hoe moeilijk het moet zijn geweest. Voor de militairen die bij thuiskomst ‘iets uit te leggen’ hadden, maar ook voor de mensen in het verzet en de 300.000 Nederlandse staatsburgers die na 1949 gedwongen werden om Indonesië te ontvluchten.” De Voorzitter sprak dan ook de overtuiging uit dat 15 augustus 1945 – de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden – nooit zal worden vergeten: “Er zijn momenten die nooit uit onze geschiedenisboeken zullen verdwijnen. Iedereen die vandaag aanwezig is, is direct of indirect onderdeel geweest van zo'n moment. En ieder van u gedenkt vandaag z’n eigen verhaal. Als we de geschiedenisboeken erop naslaan, zien we dat de geschiedenis van Indonesië zwaar en beladen is. Maar wat ook een plek in die boeken verdient, is dat alle militairen en burgers die zich in Nederlands-Indië hebben ingezet, dat deden omdat de politiek dat van hen vroeg. En daarvoor verdienen ze onze onvoorwaardelijke waardering en het grootste respect.”

Op 15 augustus zal Anouchka van Miltenburg, samen met onder andere de Voorzitter van de Eerste Kamer en de minister-president, een krans leggen bij het Indisch monument aan de Prof. Teldersweg in Den Haag; de NOS zal hier verslag van doen. 

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg.

Voorzitter tekent condoleanceregister

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, tekende maandagmiddag 21 juli het condoleanceregister op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Aansluitend woonde zij in Nieuwegein een informatiebijeenkomst bij met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17.

Voorzitter neemt ‘Brieven aan mijn kinderen’ in ontvangst

Voorzitter neemt boek Brieven aan mijn kinderen in ontvangst

Als het gaat om geschiedenis, leren jongeren meer door persoonlijke verhalen dan uit boeken; verhalen die méér zijn dan een optelsom van droge feiten, en gepaard gaan met positieve en negatieve ervaringen en emoties. Dat is de achterliggende gedachte van het erfgoededucatieproject ‘Brieven aan mijn kinderen’, waarbij Rotterdamse jongeren alleenstaande ouderen hebben geïnterviewd en hun herinneringen hebben vastgelegd in een boek met dezelfde titel. Vandaag overhandigden zij het boek aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Pien van der Linde is één van de jongeren die meewerkte aan het project: “We zijn begonnen met workshops, bijvoorbeeld over interviewtechnieken en schrijven. Daarna volgden de gesprekken met ouderen. Iedereen had z’n eigen ‘maatje’. We hebben hen gevraagd wat ze wilden meegeven aan volgende generaties… en daar hebben we verhalen van gemaakt.” Sommige van die verhalen gaan over gebeurtenissen - zo maakte een dame van bijna 103 jaar oud zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog mee -, andere over herinneringen aan werken in een chocoladefabriek, of wonen op een boerderij. Waar iedereen van onder de indruk was, was dat de meeste ouderen - ondanks alle moeilijkheden die ze in hun leven óók zijn tegengekomen - heel positief en gelukkig zijn. 

Van Miltenburg was blij met het boek, en noemde het een “ongelooflijk mooi project”: “Terwijl de roots van veel van jullie buiten Nederland liggen, hebben jullie samen een boek over de Nederlandse geschiedenis geschreven. Een écht boek, dat we hier in de bibliotheek van de Tweede Kamer zullen zetten zodat ook generaties ná jullie het kunnen lezen. Ik denk dat jullie de ouderen die hebben meegewerkt hiermee een groot cadeau hebben gegeven.”

Kamervoorzitter en fractievoorzitters bezoeken antipiraterij-missie

De delegatie wordt samen met de militairen van bovenaf gefotografeerd op het fregat

De Voorzitter en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben deze week een werkbezoek gebracht aan het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën, dat onderdeel is van de EU-antipiraterij-operatie ATALANTA. Het gezelschap werd begeleid door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Tijdens een varende patrouille langs de oostkust van Afrika lieten de Kamerleden zich uitgebreid informeren over de inzet van de militairen. ”Het werk van de Nederlandse militairen en de internationale collega’s dwingt respect af en is belangrijk voor de regio, maar zeker ook voor Nederland zelf. We zijn onder de indruk van de professionaliteit van onze mannen en vrouwen”, aldus Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg die de delegatie leidde.

De Commandant van De Zeven Provinciën, kapitein-luitenant-ter-zee Ruud Schoonen ontving het gezelschap aan boord van het fregat waarna het ruime sop werd gekozen. In de twee dagen dat de delegatie aan boord was, kregen de parlementariërs van de bemanning een uitgebreid beeld van de missie en hoe deze wordt uitgevoerd.

De militairen van de marine, aangevuld met collega’s van de andere krijgsmachtdelen en een Maltees boardingteam, gaven verschillende demonstraties.Naast die demonstratie van vele facetten van een antipiraterij-missie, werd er een realistische oefening gehouden, waarbij het schip en de bemanning zich onder andere moesten verdedigen tegen aanvallen met vliegtuigen en onderzeeboten. Daarnaast maakte een operationele kennismaking met de aan boord gestationeerde NH-90-helikopter deel uit van het programma.

Tijdens hun tweedaagse aanwezigheid op het schip kreeg de delegatie ook een goed beeld van het leven en werken aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat. “Het is goed om te zien en horen hoe en onder welke omstandigheden het werk door de militairen wordt gedaan. Dat is van belang voor ons werk in het parlement”, zei de Kamervoorzitter namens de delegatie.

Voorafgaand aan het scheepsbezoek hadden de Kamervoorzitter en de fractievoorzitters in Dar es Salaam een ontmoeting met de Voorzitter van het Tanzaniaanse parlement, mevrouw Anne Semamba Makinda. Met haar sprak de delegatie over de veranderde relatie met Nederland en de verschillende ontwikkelingen op politiek en bestuurlijk gebied. De Tanzaniaanse Kamervoorzitter gaf een toelichting op de belangrijkste uitdagingen waar haar land voor staat. Zij sprak haar dank uit voor de betrokkenheid en steun vanuit Nederland. Van Miltenburg bedankte haar ambtgenoot voor de openheid en nodigde Tanzaniaanse Kamerleden uit om Nederland te bezoeken om gedachten en ervaringen uit te wisselen.

De delegatie bestond naast de Kamervoorzitter uit Halbe Zijlstra (VVD),  Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP). De andere fractievoorzitters konden om verschillende redenen niet deelnemen aan het werkbezoek. Maandagochtend 7 juli vertrok de delegatie vanaf Schiphol en vrijdagochtend 11 juli keerde het gezelschap terug op de nationale luchthaven.

Het zomerreces is begonnen

Het schilderij van Lucebert op de werkkamer van de Voorzitter

Vandaag vond de laatste vergaderdag voor het zomerreces – dat loopt tot 1 september – plaats. Traditioneel sloot de Voorzitter af met een terugblik op het afgelopen jaar. Daarbij gebruikte ze het schilderij ‘Indian Spaceman’ van Lucebert als symbool: “Ik zie duidelijke overeenkomsten met hoe we in de Tweede Kamer werken. Lucebert schilderde grove lijnen en duidelijke figuren, met tegelijkertijd veel details. Ook in de Kamer weten we het grote met het kleine te combineren. Enerzijds houden we ons bezig met de lange lijnen. Met de grote figuren, in de vorm van wetten die invloed hebben op het dagelijks leven van heel veel mensen.In de afgelopen maanden hebben we hier gedebatteerd en besloten over grote hervormingen in de sociale zekerheid, de arbeidsmarkt, gezondheidszorg, het wonen en het onderwijs, en hebben we veel gesproken over de vraag welke overheid-laag verantwoordelijk is voor welke taken. Het ging en gaat om forse veranderingen, die soms diep ingrijpen in onze samenleving. Anderzijds is er ook stil gestaan bij kleine krantenberichtjes, over kwesties die misschien minder zichtbaar of omvangrijk zijn, maar net zo goed van betekenis. Onze samenleving bestaat uit grote structuren en persoonlijke verhalen, en de Kamer heeft gelukkig aandacht voor beiden."  

Van Miltenburg stond stil bij enkele zaken die haar in het afgelopen jaar in het bijzonder zijn opgevallen: de kwaliteit en inzet van de 150 Kamerleden, de transparantie van het Nederlandse parlement en het gebruik van de beschikbare instrumenten. Ze sloot af met een dankwoord voor de medewerkers – “van griffiers tot bodes, van beveiligers tot wetgevingsjuristen en informatiespecialisten... zij zorgen ervoor dat wij ons werk kunnen doen” – en de oproep om te genieten van de ruimte en tijd voor werkbezoeken, gesprekken met de achterban, het lezen van rapporten en, natuurlijk, vakantie.

Lees hier de volledige speech van Anouchka van Miltenburg.

Afscheid van Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen (VVD)

De Tweede Kamer neemt afscheid van Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen (VVD)

Na het vertrek van Kamerlid Pieter Litjens (VVD) twee dagen eerder, nam op 26 juni Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen (VVD) afscheid van de Tweede Kamer. Ze vertrekt naar Brussel, waar ze zitting zal nemen in het Europees Parlement.

Voorzitter Anouchka van Miltenburg juichte toe dat de onderlinge wisselwerking tussen het nationale en Europese parlement zo wordt versterkt: "Soms vertrekt er iemand naar Brussel, soms komt er iemand terug naar Den Haag. Naar mijn idee verbetert het onze relatie, en maakt het dat we meer greep krijgen op wat er speelt in Europa."Ze noemde het een logische stap: “In je pad door de bestuurslagen zocht je het steeds wat hoger op. Je begon als gemeenteraadslid in je woonplaats Oisterwijk. Vervolgens werd je lid van Provinciale Staten, en later was je onderdeel van het College van Gedeputeerde Staten – allebei in je geliefde Brabant. In 2010 verruilde je de regionale voor de nationale politiek. “Ons mam is klaar voor Den Haag”, zeiden je kinderen toen… ze hadden gelijk!”

Van Miltenburg roemde de ‘less is more stijl’ van Van Nieuwenhuis: “Je maakte bescheiden gebruik van de instrumenten van de Tweede Kamer. Je stelde niet overdreven veel mondelinge of schriftelijke vragen, het aantal door jou ingediende moties en amendementen was beperkt en je pleit nu zelfs voor minder stemmingen. Dat neemt niet weg dat je veel voor elkaar kreeg. Je koos je momenten en wegen zorgvuldig.”

Lees hier de volledige speech van Anouchka van Miltenburg.

Afscheid van Kamerlid Pieter Litjens (VVD)

De Voorzitter spreekt Kamerlid Pieter Litjens toe bij zijn afscheid van de Tweede Kamer

Na 638 dagen Kamerlid te zijn geweest, nam Pieter Litjens (VVD) op 24 juni afscheid van de Tweede Kamer, om in Amsterdam als wethouder Verkeer en Vervoer aan de slag te gaan. Tijdens zijn afscheid refereerde Voorzitter Anouchka van Miltenburg aan een citaat van Litjens, waarin hij aangeeft dat hij zijn voorbeelden vindt in mensen die iedere dag vroeg opstaan om hun geld te verdienen en eer in hun werk leggen. “Het geeft treffend weer hoe jij in je leven en in je werk staat. Je bent begaan met het alledaagse leven van mensen, en zet je in voor méér ruimte voor individuele creativiteit en zeggenschap.”

Van Miltenburg stond ook stil bij zijn kritische blik. “Je bent een duidelijk en betrokken politicus. We zagen dat bijvoorbeeld in de discussies over natuurbeheer en –behoud, en in de debatten over de bestuurlijke inrichting van ons land.”

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg.

“Een droom die voor iedereen bereikbaar moet zijn”

Voorzitter van de Tweede Kamer en wethouder van de gemeente Den Haag planten groen onder toeziend oog van medewerkers van de Haeghe Groep

“In de Tweede Kamer is uitgebreid gesproken over de Participatiewet, die in 2015 in werking moet treden. In het debat ging het met name om de vraag of de wet wel voldoende garanties biedt. Maar de achterliggende gedachte kan op een breed politiek draagvlak rekenen: van links naar rechts zijn Kamerleden het erover eens dat een leuke baan een droom is die voor iedereen te verwezenlijken moet zijn.” Dat zei Anouchka van Miltenburg tegen medewerkers van de Haeghe Groep en andere aanwezigen, net voordat ze samen met de Haagse wethouder Henk Kool de handen uit de mouwen stak en nieuw groen plantte in de binnentuin van de Tweede Kamer.

Vandaag werd, in het kader van de Nationale Tuinweek, stilgestaan bij het feit dat sinds mei van dit jaar vijf medewerkers van de Haeghe Groep – het sociale werkberdrijf van de gemeente Den Haag – zijn aangesteld voor het groenonderhoud in en om de Tweede Kamer. Dat gebeurde met korte toespraken van de Voorzitter en de wethouder, gevolgd door een rondleiding langs enkele ‘verborgen’ binnentuintjes van de Tweede Kamer, waarbij dus ook nog wat nieuw groen werd geplant.

In haar toespraak liet Van Miltenburg zich positief uit over de participatiewet: “De wet vertegenwoordigt een duidelijk politiek signaal: in Nederland is iedereen belangrijk voor de arbeidsmarkt. Zelf brengen we dat signaal ook in praktijk, bijvoorbeeld door het contract dat nu met de Haeghe Groep is afgesloten.”

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg

Voorzitter spreekt tijdens lunchbijeenkomst met Aziatische ambassadeurs

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg spreekt tijdens een lunch met Aziatische ambassadeurs

Op uitnodiging van de Koreaanse ambassadeur sprak de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, vandaag tijdens een lunchbijeenkomst van Aziatische ambassadeurs. Onderwerp van gesprek was Europa. Niet alleen gezien de actualiteit – de verkiezingen voor het Europese parlement liggen nog vers in het geheugen – maar ook omdat alle aanwezige ambassadeurs actief zijn in Nederland, één van de grondleggers van de Europese Unie.

Het verhaal van Van Miltenburg sloot aan bij een oproep die zij eerder deed, tijdens de Voorzittersconferentie in Vilnius, tot betere samenwerking; niet alleen tussen het Europees parlement en de parlementen van de lidstaten, maar ook tussen de nationale parlementen onderling. “If parliaments were to cooperate effectiviely, this would give citizens the feeling that through their parliaments, they can exercise influece on the decision makint in Brussels. We should emphazise that they actually have two votes on many important matters: the not only affect national policy, but can also set the direction on a European level.” Die verbetering is mogelijk binnen het in 2009 gesloten Verdrag van Lissabon, vindt de Voorzitter, “as long as all parties are willing to accept that national parlements have a rol to play.”

Lees hier de volledige speech van Anouchka van Miltenburg.

Van Miltenburg verwelkomt EU-ambassadeurs over voorstel Europees Openbaar Ministerie

De Voorzitter van de Tweede Kamer spreekt de EU-ambassadeurs toe

Vanochtend heeft Anouchka van Miltenburg zo’n dertig ambassadeurs van EU-lidstaten welkom geheten. Ze waren in de Tweede Kamer op uitnodiging van Kamerlid Ard van der Steur, die is aangesteld om te rapporteren over het voorstel voor de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie. Het voorstel dat de Europese Commissie daar medio 2013 over deed, heeft in de parlementen van diverse EU-lidstaten tot weerstand geleid. Maar de Commissie legde de gele kaart – in totaal door veertien parlementen uit elf lidstaten getrokken – naast zich neer. De taak van Van der Steur is nu om in de richting van de Commissie te onderstrepen dat zo’n belangrijk signaal gehoord moet worden, en om een dialoog tot stand te brengen over mogelijke oplossingen. De bijeenkomst van vandaag was daar een onderdeel van.

In haar welkomstwoord roemde Van Miltenburg de Hollandse nuchterheid: “I think it’s important that our voice is being heard. This doesn’t necessarily mean that you have to get your way, but there must be some kind of dialogue between the Commission and the national parliaments, that represent the people whom it is about. It fits our Dutch no-nonsense mentality not to reconcile ourselves in this situation.” Ze eindige met een oproep aan de aanwezigen ambassadeurs, tot parlementaire diplomatie: “I hope you consider this event a call to action. You are a liaison between the Dutch parliament and parliaments of other member states. I hope we can work together on this important matter.”

Lees hier het volledige welkomstwoord van Anouchka van Miltenburg.

Voorzitter Tweede Kamer aanwezig bij 70e herdenking D-Day

Op 6 juni 2014 werd – op Sword Beach, Normandië – voor de 70e maal D-Day herdacht, de dag waarop de geallieerden op het vasteland van West-Europa landden. Operatie Overlord, zoals de operatie officieel heette, startte op 6 juni 1944 met luchtlandingen en een grootschalige amfibische aanval.

Anouchka van Miltenburg was namens het Nederlandse parlement bij de herdenking aanwezig, samen met de Voorzitter van de Eerste Kamer en de Voorzitter van de Contactgroep Frankrijk, het Kamerlid Ton Elias.

De dag startte in Arromanches met de Nederlands-Franse herdenking. Daar spraken minister-president Mark Rutte, Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en generaal-majoor buiten dienst Rudi Hemmes namens de Nederlandse regering en de veteranen. Aansluitend was er een kranslegging, onder meer door de Koning en Koningin. De internationale herdenking begon ’s middags op Sword Beach, Ouistreham, met om 15.00 uur een toespraak van de Franse president François Hollande.

 

25 jaar vrije verkiezingen in Polen

Anouchka van Miltenburg spreekt tijdens de viering van 25 jaar democratie in Polen

Op 4 juni 2014 vierde Polen 25 jaar vrijheid; op die dat was het precies een kwart eeuw geleden dat de eerste vrije verkiezingen achter het IJzeren Gordijn plaatsvonden. Namens de Tweede Kamer was Voorzitter Anouchka van Miltenburg aanwezig bij de ceremonie in Warschau. Tijdens een korte toespraak haalde ze Geert Mak aan, die stelde dat Nederland een hoop te danken heeft aan Polen: "Not only in the 1980s with the revolution started by Solidarność but also during the Second World War. In fact the Dutch people partly thank the freedom in the Netherlands to Polish soldiers in the 1st Polish Armoured Division and many Polish have offered their lives during fights in Western Europe at that time."

Van Miltenburg sloot af met het uitspreken van de hoop, dat "democracywill flourish, not only in Poland, not only in Europe but in the entire world. And may we never forget how fortunate we are to be living in democratic countries."

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg 

Veteranen exposeren in de Tweede Kamer

Opening tentoonstelling veteranenkunst, 3 juni 2014

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg opende dinsdag 3 juni de expositie ‘Na de missie: de kunst van het verwerken’. De expositie is een initiatief van de Stichting Veteranenkunst, die een brug wil slaan tussen veteranen en de maatschappij. De tentoonstelling toont de creaties van veteranen, van wie sommigen nog altijd in dienst zijn.

De werken lopen zeer uiteen. Er zijn foto's te zien, pasteltekeningen en olieverfschilderijen. Soms is de verwijzing naar oorlog en vrede duidelijk zichtbaar doordat er wapens of gezichten te zien zijn, in andere gevallen is de verwijzing subtieler en zijn de kunstwerken abstracter of zelfs lieflijk.

Verhaal naar buiten brengen
Bij de opening van de tentoonstelling verwees Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg naar de toegenomen aandacht voor veteranen, die blijkt uit onder meer veteranendagen en wetgeving voor veteranen. "Vanuit de Tweede Kamer hebben we veel gevraagd van alle jonge mannen en vrouwen die we naar plekken stuurden waar oorlog woedde, of waar de vrede nog zo pril en wankel was. Voor sommigen was de opdracht zoveel zwaarder dan zij zich vooraf hadden voorgesteld. Dat zie je ook aan de schilderijen die hier hangen, die soms verdrietig zijn, ruw en grauw. Met deze tentoonstelling helpen wij hen om hun verhaal naar buiten te brengen. In de hoop dat het hen helpt om de toekomst met wat meer innerlijke rust tegemoet te treden."

Lees hier de volledige speech van Anouchka Van Miltenburg.

Praktische informatie
De foto-expositie is van 3 juni tot en met 20 juni 2014 vrij te bezichtigen (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur), via de ingang bij Lange Poten 4 in Den Haag. Om de Tweede Kamer binnen te komen, is het dragen en op verzoek tonen van een legitimatiebewijs verplicht.

Prins Albert II uit Monaco bezoekt Staten-Generaal

Ontvangst Prins Albert II van Monaco

Bijzonder bezoek op het binnenhof! Op 3 juni ontvingen de Voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer Prins Albert II, het hoofd van het Huis Grimaldi, het oudste regerende vorstenhuis van Europa (de Grimaldi’s regeren in Monaco sinds 1297). Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een regerend vorst van Monaco een bezoek aan de Staten-Generaal bracht. Prins Albert was in Nederland om een tentoonstelling over zijn moeder Prinses Gracia te openen, in Paleis het Loo in Apeldoorn.

Het gesprek met de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer ging onder andere over de parlementaire democratie in Nederland en Monaco, de relatie tussen Monaco en de Europese Unie en de Europese verkiezingen. Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, sloot het bezoek af: “Although your country covers only two square kilometer, it is grand in a figurative way. There are few people in the world who do not know Monaco, or you mother, princess Grace. She has been a great inspiration for generations, because of her generosity, kindness and beauty. I’m am very proud that the Netherlands is hosting an exhibition on her life. It is a great opportunity for Dutch inhabitants to learn more about your country in general, ans princess Grace in particular. But what is even more important: it is an illustration of the good ties between our countries… between our parliaments, and between your family and the Duch royal family.”

 

Interparlementair Koninkrijksoverleg 2014 van start

De delegaties van het Interparlementair Koninkrijksoverleg poseren

Van dinsdag 3 juni tot en met vrijdag 6 juni 2014 vindt in Den Haag overleg plaats tussen de parlementen van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten; het zogenoemde Interparlementaire Koninkrijksoverleg (IPKO). Het is inmiddels een traditie, zei de Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg in haar welkomstwoord: "Al in 1970 werd het eerste 'contactplan' opgesteld, en sindsdien wisselen we ervaringen uit, leren we van elkaar en helpen we elkaar vooruit. Stevig, open en constructief. In ben blij dat we de 8.000 kilometer die tussen ons in ligt regelmatig overbruggen, dat we de moeite nemen om elkaar persoonlijk te treffen."

Onderwerpen die deze week op de agenda staan, zijn onder meer gezondheidszorg, onderwijs en economische kansen van het Koninkrijk.Het interparlementair overleg wordt op vrijdag 6 juni afgesloten met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de vier delegaties. Deze persconferentie is te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer, www.tweedekamer.nl. Ook de eerdere beraadslagingen zijn openbaar, en rechtstreeks te volgen op de website van de Eerste of Tweede Kamer (afhankelijk van de locatie van het overleg).  

Een oproep aan de media: “meer aandacht voor Brussel” (30 mei 2014)

Anouchkan van Miltenburg neemt het proces-verbaal van de Kiesraad in ontvangst.

Op vrijdag 30 mei nam de Voorzitter van de Tweede Kamer het proces-verbaal van de Kiesraad in ontvangst; de uitkomsten van het Nederlandse deel van de Europese parlementsverkiezingen.

In de toespraak die ze vervolgens hield, ging Anouchka van Miltenburg in op de rol van de media bij de verkiezingen voor het Europees parlement:  “Toen onze Grondwet bijna tweehonderd jaar terug in werking trad, werd er voorzien in een publieke tribune. Gijsbert Karel van Hogendorp, de grondlegger van die Grondwet, vond dat debatten niet in beslotenheid mochten plaatsvinden, maar dat iedereen de mogelijkheid moest hebben om erbij aanwezig te zijn. In de praktijk gold dat vooral voor journalisten, die een belangrijke intermediaire rol vervulden – en dat nog altijd doen. In de loop der jaren is de publieke tribune steeds groter geworden. Inmiddels lopen hier meer dan 250 geaccrediteerde journalisten rond. Kamerleden mogen zich verheugen in grote media-aandacht. Voor Europarlementariërs is dat veel minder het geval. Het Europees parlement lijkt slechts eens in de vijf jaar interessant.” Van Miltenburg riep dan ook op tot een intensievere berichtgeving vanuit Brussel. Niet alleen in aanloop naar de verkiezingen, maar continu. Met daarbij de kanttekening dat Europa inhoudelijk niet mag worden vereenvoudigd tot “iets waar je ‘voor’ of ‘tegen’ bent”.

De uitslag, waarover meer informatie te vinden is op de website van de Kiesraad, is nog onder voorbehoud. Op 5 juni geeft de Tweede Kamer, op basis van het geloofsbrievenonderzoek, definitief uitsluitsel over de juistheid van de uitslag, en over de geldigheid van de verkiezingen in z’n algemeen. Van Miltenburg: “Het is dit open systeem van checks and balances, dat maakt dat Europa erop kan vertrouwen dat de Nederlandse verkiezingsuitslag met de grootst mogelijke zorgvuldigheid tot stand is gekomen.”

Lees hier de volledige speech van Anouchka van Miltenburg.

Jongerenpartijen debatteren in de Tweede Kamer (16 en 17 mei 2014)

Jongeren debatteren met elkaar in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Debaters van zeven politieke jongerenorganisaties (CDJA, Dwars, JD, JOVD, JS, Perspectief en SGP) kruisten vrijdag 16 en zaterdag 17 mei de degens in het PJO-parlement. Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg verzorgde vrijdag de officiële opening. “Leun maar eens goed achterover”, gaf ze aan, “draai wat in je stoel en tik en passant nog een mailtje… dat is hoe de meeste Kamerleden het doen. Want de Tweede Kamer, dat zal voor de meesten van jullie een wenkend perspectief zijn.”

Voor het debat leverden zeven politieke jongerenorganisaties elk twintig van hun beste debaters. Ze probeerden het werk van de Tweede Kamer zo dicht mogelijk te benaderen. En dat betekende: fractievergaderingen houden, overleggen en coalities smeden. Sommige jongeren traden naar voren als woordvoerder op een onderwerp, anderen waren fractievoorzitters die probeerden om met andere fractievoorzitters tot overeenstemming te komen. Doel was om een akkoord te sluiten over relevante maatschappelijke onderwerpen als zorg, werkgelegenheid, veiligheid, euthanasie en Europa.

Lees hier de openingstoespraak van Anouchka van Miltenburg.

Van Miltenburg neemt rapport ‘Voorop in Europa’ in ontvangst (15 mei 2014)

De Voorzitter, Anouchka van Miltenburg en de EU-rapporteur René Leegte (VVD)

Op 15 mei nam de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, het rapport ‘Voorop in Euorpa’ in ontvangst, uit handen van rapporteur René Leegte (VVD). Kern van het rapport is dat de kansen voor invloed van nationale parlementen in Europa groter zijn dan de Kamer beseft. Het rapport biedt de Kamer handvatten om de eigen grip op – en daarmee de kwaliteit van – het Europees beleid te versterken.

Kamerleden houden zich sinds enkele jaren, niet in de laatste plaats vanwege de crisis, intensief met Europese besluitvorming bezig. “De Kamer is de belangrijkste schakel tussen de Nederlandse kiezer en het Europese bestuur”, zei Leegte tijdens de presentatie. “Alle landen zijn op hetzelfde moment bezig met dezelfde onderwerpen, dus samenwerken ligt voor de hand”.
Van Miltenburg gaf aan blij te zijn met het rapport. “Het Nederlandse parlement loopt inderdaad ‘voorop in Europa’. Alle Kamerleden zijn zich ervan bewust dat Europa bij hun werk hoort. Dat de voorstellen die door de Europese Commissie worden gedaan ook door ons kunnen worden beïnvloed, en dat we controle kunnen uitoefenen op de Raad van Ministers. Niet voor niets komen parlementen van landen als Kroatië en Groot-Brittannië bij ons op werkbezoek, om te kijken hoe wij in de Tweede Kamer greep houden op dat complexe Brussel."
Het definitieve rapport zal als Kamerstuk verschijnen. In juni wordt het aan de andere EU-parlementen gepresenteerd, tijdens de conferentie van EU-woordvoerders in Athene, de COSAC.

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg.

‘De Tweede Kamerverkiezingen in vijftig stappen’ aan Van Miltenburg overhandigd (14 mei 2014)

Op 14 mei ontving Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, het eerste exemplaar van het boek ‘De Tweede Kamerverkiezingen in vijftig stappen’ uit handen van Henk Kummeling, Voorzitter van de Kiesraad. Het boek beschrijft het verkiezingsproces, zoals de titel al aangeeft, van stap tot stap: van het bepalen van de verkiezingsdatum tot de toelating van gekozen kandidaten en de vernietiging van stembiljetten. Auteurs zijn Niels van Driel en Ron de Jong.

Van Miltenburg gaf aan dat zij het boek mee naar huis neemt, voor haar dochter die onlangs achttien is geworden. “Ik hoop dat dit boek haar en anderen duidelijk maakt dat we er alles aan doen om de verkiezingen zo transparant en eerlijk mogelijk te laten verlopen. Omdat vertrouwen de belangrijkste pijler is onder onze representatieve democratie, denk ik dat het de politiek en de samenleving in die zin dichter bij elkaar kan brengen.”

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg.

Van Miltenburg opent expositie ‘No lost generation’ (13 mei 2014)

De Voorzitter, Anouchka van Miltenburg, minister Ploumen en Kamerlid Pia Dijkstra bij de opening van de tentoonstelling No Lost Generation

Van 13 mei tot 3 juni is – in de Statenpassage van de Tweede Kamer – de fototentoonstelling ‘No lost generation’ te zien. De tentoonstelling brengt de gevolgen van de burgeroorlog in Syrië in beeld, die in maart 2014 het vierde jaar is ingegaan.

Bij de opening gaf Voorzitter Anouchka van Miltenburg aan dat het terecht is om aandacht te vragen voor het lot van kinderen. “Zij vertegenwoordigen de generatie die de toekomst van kómende generaties in handen heeft (…) Ik werd stil van een foto van het meisje Emam, die in Syrië een tuin vol olijf-, vijg- en citroenbomen had. Ze is nu terecht gekomen in een wereld die, en nu citeer ik haar, “grauw en grijs en stoffig is, met steentjes die pijn doen aan je voeten”. Maar ook al is het vluchtelingenkamp een illustratie van oorlog, van geweld en gebroken toekomstdromen… het weerhoudt Emam er niet van om te dromen van groen gras onder haar voeten. En dat is wat
je haar, en al die andere kinderen, zo ontzettend gunt; die zachtheid, die kleur, in een wereld vol kansen.”

De expositie is een initiatief van UNICEF, Worldvision en Save the Children. Zij zetten zich in voor de negen miljoen Syriërs die hun thuis achter zich hebben gelaten, en dan met name de kinderen – de helft van die negen miljoen. In hun opdracht gaf fotograaf Chris de Bode deze cijfers een gezicht. Hij reisde daarvoor (onder andere) naar het grootste vluchtelingenkamp van het Midden-Oosten, Za’atari, op nog geen twaalf kilometer van de Syrische grens, midden in de woestijn. In 2012 werd het kamp ingericht voor honderd thuisloze families. Tegenwoordig is het de vierde stad van Jordanië, bewoond door meer dan 100.000 Syrische vluchtelingen.

Van Miltenburg is blij dat de tentoonstelling tot begin juni in de Tweede Kamer te zien zal zijn. “Het stelt ons Kamerleden en bezoekers in staat om in en door de ogen van kinderen te kijken, en om te luisteren naar hun verhalen, naar hun oproep, om ons nog harder in te spannen voor een wereld waarin iedereen de kans heeft op een menswaardig bestaan."

Lees hier de volledige speech van Anouchka van Miltenburg

De Tweede Kamer neemt afscheid van Paulus Jansen (13 mei 2014)

De Voorzitter, Anouchka van Miltenburg en Kamerlid Paulus Jansen (SP) in gesprek.

Na achttien jaar in de Tweede Kamer te hebben gewerkt – eerst als fractiemedewerker, later als Kamerlid – nam Paulus Jansen (SP) op 13 mei afscheid. Tijdens zijn afscheid noemde Voorzitter Anouchka van Miltenburg hem een man met visie, en met een buitengewone dossierkennis. “Dat bleek al tijdens je maidenspeech. Je gebruikte de begrotingsbehandeling met een demissionair minister, om in te gaan op je ideeën over het woonbeleid. Dat ben je consequent blijven doen. Het was bekend terrein voor jou, met je achtergrond in de bouwwereld. Toch noemde je jezelf vooral een generalist. En dat hebben we geweten. Naast volkshuisvesting en ruimtelijke ordening zette je je tanden in onder meer waterveiligheid, milieu, klimaat en energie. Persoonlijk zou ik je trouwens eerder een specialistisch generalist noemen: je weet niet een beetje over van alles, zoals een gewone generalist, maar je kent je feiten over álle dossiers waar je je mee bezig houdt.”

Ook stond ze stil bij zijn stijl: “Less is more is een slogan die absoluut bij jou past. Je interrumpeerde anderen niet bijzonder vaak, maar áls je naar de microfoon liep zag ik je ogen twinkelen, en kon de spreker tegenover je – minister of Kamerlid – zich maar beter schrap zetten. Je hebt ons met je onderkoelde humor en uitgestreken gezicht regelmatig op het verkeerde been gezet. Meent hij dat nu serieus? Vaak was het een grap, maar het duurde altijd even voor we dat doorhadden.”  

Jansen is benoemd als wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht.

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg.

Van Miltenburg spreekt tijdens de herdenking van de Slag om de Residentie (12 mei 2014)

Op 10 mei 2014 werd voor de 74e keer de Slag om de Residentie herdacht: de Duitse luchtaanval op de vliegvelden Ypenburg, Valkenburg en Ockenburg, met als doel het koningshuis, de regering en de legerleiding gevangen te nemen.

Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, was – naast  burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag en de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens – uitgenodigd om te spreken. In haar toespraak markeerde zij de Slag om de Residentie als kantelmoment in onze geschiedenis, en daarmee onze toekomst: “Op dagen als vandaag moet ik altijd denken aan het lied ‘De Steen’ van Bram Vermeulen. Daarin zingt hij dat het water nooit dezelfde weg zal gaan, op het moment dat je – ergens in een rivier op aarde – een steen verlegt. ‘Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten… Ik leverde bewijs van mijn bestaan.’ Vandaag 74 jaar terug had de Nederlandse geschiedenis een andere wending kunnen nemen. Maar mede dankzij de moed van de mannen op Ypenburg en andere plekken rondom de Residentie, dankzij hun heroïsche tegenstand, staan wij hier vandaag in vrijheid. Het is het tastbare bewijs van hún bestaan. En wij zullen dat – wij zullen hén – nooit vergeten.”

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg

4 mei herdacht: een ontroerende brief

Op 4 mei hebben de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de minister-president een krans gelegd bij de ‘Erelijst der gevallenen, het boek met de namen van bijna 18.000 Nederlandse militairen en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In de toespraak van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, stond een brief van Evert de Koning centraal. In deze brief, die hij in maart van dit jaar aan haar stuurde, vertelde hij over zijn vader, Floor de Koning. In 1944 werd zijn verzetsgroep verraden door één van hun eigen mensen. Floor werd, samen met vier van zijn broers en zwager Aert van Heijst, door de bezetter opgepakt. Het jongere broertje Klaas de Koning, toen pas twaalf jaar, zag alles gebeuren maar werd niet meegenomen. Floor was de enige die na de oorlog terugkeerde.

Evert de Koning schreef ook over een gedenksteen die in 2012 in Heeze is onthuld, bij de boerderij waarvandaan de verzetsacties werden ondernomen en waar zijn vader en ooms zijn opgepakt – een blijvende herinnering aan het verzet dat zij pleegden. In aanloop naar de onthulling hoorde hij voor het eerst over de ‘Erelijst der Gevallenen’; zijn vader heeft nooit van het bestaan ervan geweten. Evert de Koning vroeg de Voorzitter dan ook of de lijst breed onder de aandacht kan worden gebracht. Het zou veteranen en nabestaanden kunnen helpen om, in zijn woorden, “het grote zwijgen te doorbreken”.

Van Miltenburg onderstreepte in haar toespraak dat de Erelijst levend en toegankelijk is. “Iedereen kan binnenlopen, hier in de hal van wat nog altijd de hoofdingang van de Tweede Kamer is, en iedere ochtend slaat een Kamermedewerker met grote zorgvuldigheid een bladzijde om.” Ook wees ze op de digitale Erelijst, die enkele jaren terug is ontwikkeld om de namen van mensen die óók in de lijst thuishoren - maar die er niet in zijn opgenomen - toe te kunnen voegen.
De Voorzitter gaf aan dat wordt gewerkt aan een aanvullend monument in de hal van de Tweede Kamer, voor hen die in de jaren na 1945 vielen buiten Nederlandse grenzen. “Zoals de Amerikanen, Canadezen en Polen ons hebben geholpen om onze vrijheid te herwinnen, zo hebben Nederlandse militairen burgers elders in de wereld geholpen om hún land te bevrijden.” Nu al worden zij jaarlijks herdacht, maar met een aanvullend monument wordt de hal ook zichtbaar een plek die verwijst naar verleden én heden, naar - zoals Van Miltenburg het zelf verwoordde – “actuele oorlogssituaties en vredesmissies, en die recht doet aan de universele, tijdloze waarde die vrijheid in de kern is.”

Van Miltenburg sloot af met een zin die koningin Wilhelmina na de oorlog aan de vader van Floor de Koning, dus de opa van Evert de Koning schreef. “Het is een zin die ook past bij onze Erelijst, die vandaag is opengeslagen op de pagina met de namen van de gebroeders De Koning, maar die symbool staat voor iedere Nederlander die z’n leven gaf voor vrijheid en vrede, toen en nu, in Nederland en elders in de wereld: ‘Met trots zullen wij hun daden blijven herdenken’.”
De bijeenkomst, waar Evert de Koning met zijn eigen familie, neef en achterneef bij aanwezig was, werd afgesloten met een kranslegging door beide Kamervoorzitters en de minister-president.

Lees hier de volledige toespraak van Anouchka van Miltenburg.