Chronologisch overzicht van het onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid.

16 december 2014

De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen ingestemd met twee moties over het eindrapport van de tijdelijke commissie ICT. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft aangekondigd dat het kabinet begin februari 2015 met een reactie op het rapport komt. Daarna zal de Kamer met het kabinet debatteren over de aanbevelingen van het rapport.

10 en 11 december 2014

De Tweede Kamer heeft in de plenaire zaal met de commissie gedebatteerd over het rapport van de tijdelijke commissie ICT

15 oktober 2014

Het eindrapport van de tijdelijke commissie ICT is aangeboden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

25 april tot en met 5 juni 2014

De tijdelijke commissie heeft op 25 april, 12 mei, 16 mei, 19 mei, 23 mei, 26 mei, 2 juni en 5 juni 2014 een serie openbare hoorzittingen gehouden. Alle hoorzittingen zijn terug te kijken via het

Woordelijke verslagen hoorzittingen

Op de pagina 'verslagen hoorzittingen' verschijnen de geredigeerd woordelijke verslagen van de hoorzittingen van de tijdelijke commissie ICT.

28 maart 2014

De heer Beertema (PVV) heeft aangegeven zich "door verschuivingen van werkzaamheden binnen mijn partij" met ingang van 28 maart 2014 terug te trekken als lid van de tijdelijke commissie ICT.

11 maart 2014

De tijdelijke commissie ICT maakt bekend dat zij op vrijdag 25 april 2014 begint met een serie hoorzittingen. De gesprekken staan gepland voor 25 april, 12 mei, 16 mei, 19 mei, 23 mei, 26 mei, 2 juni en 5 juni 2014. Ongeveer een week voor elke hoorzitting wordt de lijst van genodigden bekend gemaakt via een apart persbericht en via deze commissiepagina. Alle hoorzittingen zijn openbaar en zullen worden gehouden in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer. De hoorzittingen zijn ook rechtstreeks te volgen via de pagina met livestreams.

11 december 2013

De tijdelijke commissie ICT besluit dat Policy Research het verdiepingsonderzoek gaat uitvoeren. In dit onderzoek zullen twee casus nader worden bestudeerd: Werk.nl en de beveiliging van de tunnels in de A73. Policy Research zal op verzoek van de commissie twee experts inschakelen: Reinout Rinzema en Stephan Corvers.

De tijdelijke commissie besluit voorts om vóór het zomerreces van 2014 hoorzittingen te organiseren. In voorbereiding hierop heeft zij op 6 december jl. een aantal besloten gesprekken met experts gehad.

12 november 2013

De Kamer stemt in met het voorstel (pdf) van de tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid om aanvullend onderzoek te laten verrichten. Het doel van dit verdiepingsonderzoek is het verder analyseren van enkele bevindingen uit het eerste onderzoek, dat in oktober 2013 is afgerond. Commissievoorzitter Ton Elias licht toe: "De conclusies uit het eindrapport van Policy Research konden nog niet alle onderzoeksvragen beantwoorden. Verdiepend extern onderzoek is noodzakelijk omdat de materie complex is en er maar liefst zeven projecten zijn onderzocht. We hebben gericht nader onderzoek nodig om onze aanbevelingen beter te funderen. We doen daarom onder meer nader onderzoek naar aanbestedingsprocedures, contracten, opdrachtgeverschap en geldstromen.” Dit betekent dat de commissie haar onderzoek later afrondt. Volgens de nieuwe planning verschijnt het eindrapport van de tijdelijke commissie naar verwachting in het najaar van 2014.

26 februari 2013

De tijdelijke commissie ICT heeft Policy Research gevraagd om de website Werk.nl van UWV toe te voegen aan het externe onderzoek. Commissievoorzitter Ton Elias: "Het ICT-systeem achter Werk.nl vertoont al jarenlang problemen. De commissie wil de maatschappelijke kosten en baten hiervan in kaart brengen. Aanleiding is de recente maatschappelijke onrust over dit onderwerp. Op dit moment is er nog gelegenheid om het te betrekken in het onderzoek. Deze casus is een goede illustratie binnen het bredere onderzoek dat de commissie doet naar ICT-projecten bij de overheid."

18 februari 2013

Het externe deel van het onderzoek gaat van start. De opdracht is gegund aan Policy Research Corporation Nederland B.V. "De tijdelijke commissie laat, zoals eerder besloten, een deel van het onderzoek extern uitvoeren omdat het op z’n zachtst gezegd nogal complexe materie betreft. Zorgvuldige bestudering door externe deskundigen zal ons vervolgonderzoek verder helpen", aldus Ton Elias, de voorzitter van de commissie.

21 november 2012

De commissie besluit de offerteaanvraag voor het externe deel van het onderzoek op enkele punten te verduidelijken. In het kader van de transparantie die de commissie nastreeft, heeft zij mede naar aanleiding van vragen uit de markt besloten een nadere beschrijving te geven van de zes casus.



De voorzitter van de commissie, Ton Elias, stelt dat de nu gekozen procedure past in de door de commissie gewenste zorgvuldigheid en openheid. "De nu gekozen verduidelijking draagt ertoe bij dat potentiële inschrijvers zo volledig mogelijk worden geïnformeerd, zodat zij de casus in het Beschrijvend Document op dezelfde wijze kunnen interpreteren."

19 oktober 2012

De commissie wil het externe onderzoek, dat deel uitmaakt van haar eigen onderzoek, Europees aanbesteden. Zij publiceert de offerteaanvraag, oftewel het beschrijvend document, op de website Tenderned.nl.

Najaar 2012

Na de verkiezingen van 12 september wijzigt de samenstelling van de commissie. Na november telt de commissie zes leden: Ton Elias (voorzitter, VVD), Manon Fokke (PvdA), Paul Ulenbelt (ondervoorzitter, SP), Harm Beertema (PVV), Hanke Bruins Slot (CDA) en Paul van Meenen (D66).

Juli 2012

De tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid kiest in haar constituerende vergadering op 5 juli Ton Elias (VVD) als voorzitter. De Tweede Kamer stemt in de plenaire vergadering van die dag in met het onderzoeksvoorstel (pdf) van de tijdelijke commissie. Andere leden van de commissie zijn: Bruno Braakhuis (GroenLinks), André Elissen (PVV), Wassila Hachchi (D66) en Paul Ulenbelt (SP).

Voorjaar 2012

De vaste commissie voor Veiligheid & Justitie stelt een werkgroep in om het onderzoeksvoorstel over ICT bij de overheid (uit de Toekomst- en Onderzoeksagenda) aan te scherpen. In de voorbereiding organiseert deze werkgroep onder meer een expert-meeting, waarin diverse deskundigen uit het vakgebied aan het woord komen.

Eind 2011

De Kamer accordeert de Toekomst- en Onderzoeksagenda 2012; het onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid maakt onderdeel daarvan uit.