Veelgestelde vragen

Welke Kamerleden zitten in de enquêtecommissie?

De commissie bestaat uit de Kamerleden Roland van Vliet (Voorzitter, Lid van Vliet), Farshad Bashir (SP), Ed Groot (PvdA), Wassila Hachchi (D66), Peter Oskam (CDA) en Anne Mulder (VVD).

Wat is de planning van de commissie?

Het onderzoek van de enquêtecommissie behelst een periode van circa 20 jaar, met als beginpunt de verdere verzelfstandiging van de woningcorporaties begin jaren ‘90. De enquêtecommissie rondt naar verwachting in het najaar van 2014 haar onderzoek af.

>> Bekijk de tijdlijn van de commissies

Wat is het doel van het onderzoek?

De enquête richt zich op waarheidsvinding en lessen trekken voor de toekomst. Het inzichtelijk maken van de ontwikkelingen van het stelsel, het analyseren van de politieke besluitvorming en het onderzoeken van incidenten zijn middelen hiertoe. De rol van het kabinet en het parlement staat hierbij centraal, zoals gebruikelijk in parlementair onderzoek.

>> Lees meer over het onderzoek

Waarom heeft de commissie enquêtebevoegdheden nodig?

Veel van de te onderzoeken actoren vallen niet onder het algemene inlichtingenrecht van de Tweede Kamer (artikel 68 Grondwet), waardoor enquêtebevoegdheden voor dit onderzoek een noodzaak zijn. Met name het onderzoek naar de incidenten, dat onder andere door casusonderzoek zal plaatsvinden, vraagt om toepassing van de bevoegdheden van een enquêtecommissie. Daarbij gaat het niet alleen om de bevoegdheid tot het verhoren van getuigen en deskundigen onder ede, maar ook om de bevoegdheden tot het kennisnemen van documenten en het vorderen van schriftelijke inlichtingen.

Hoeveel parlementaire enquêtes zijn er in de Tweede Kamer geweest?

De eerste parlementaire enquêtes waren in de negentiende eeuw. Ze waren vooral bedoeld om de kennis van parlementsleden over een bepaald onderwerp te vergroten. Vanaf 1983 is een parlementaire enquête vooral bedoeld om de waarheid boven tafel te halen over bepaalde gebeurtenissen, zodat duidelijk wordt wat er is gebeurd en wie daarvoor politiek verantwoordelijk is. Verder worden de uitkomsten ook gebruikt als lessen voor de toekomst. Sinds 1983 heeft de Tweede Kamer negen keer een parlementaire enquête gehouden.

>> Lees meer over parlementaire enquêtes