I&W en Europa

In haar werkprogramma voor 2023 heeft de Europese Commissie de nodige onderwerpen aangekondigd op het terrein van Infrastructuur en Waterstaat. Zo komen er voorstellen voor het beschermen, duurzaam beheren en herstellen van de bodem en over de controle op asbest in gebouwen. Ook komen er voorstellen over mobiliteit en een herziening van de verordening luchthavenslots. Voor ontwikkelingen in de hyperloop komt de Europese Commissie met een regelgevingskader. In 2023 vinden ook nog onderhandelingen plaats over de eerder uitgebrachte en nieuwe voorstellen over de circulaire economie.
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat controleert en geeft mede richting aan hoe Nederland zich binnen de EU opstelt in de onderhandelingen.

Europese prioriteiten commissie Infrastructuur en Waterstaat voor 2023

Ieder jaar bepaalt de Tweede Kamer op basis van de aangekondigde voorstellen uit het werkprogramma van de Europese Commissie voor dat jaar haar prioritaire EU-dossiers, dit zijn onderwerpen waaraan de Kamer extra aandacht wil geven. De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft voor het jaar 2023 de volgende EU-voorstellen als prioriteit benoemd, waarbij een aantal thema's uit 2022 nog doorlopen:

  • Verordening CO2-emissieprestaties zware bedrijfsvoertuigen
  • Herziening van de EU-wetgeving over luchtkwaliteit
  • Initiatief inzake het recht op reparatie
  • Richtlijn Bestrijding van verpakkingsafval - herziening van de regels
  • Herziening EU-kaderrichtlijn afvalstoffen m.b.t. levensmiddelenafval en textiel
  • Initiatief bescherming, duurzaam beheer en herstel bodems in de EU
  • REACH-herziening: wijzigingen van Verordening (EG) nr. 1907/2006 inzake de registratie, beoordeling en autorisatie en restrictie van chemische stoffen
  • Herziening verordening luchthavenslots ('Slotverordening')

zie hier de volledige lijst met EU-prioriteiten van de Kamer.

Transportraad en Milieuraad

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor het controleren van en richting geven aan de Nederlandse inzet in twee Europese Raadsformaties. Dit zijn de Transportraad en de Milieuraad.

De voorstellen, die in de Transportraad worden besproken, gaan o.m. over vergroening van het vervoer, de hyperloop en het efficiënter gebruik van de luchthavencapaciteit. Thema's in de Milieuraad zijn bijvoorbeeld de beperking van de hoeveelheid afvalstoffen, verbetering van de luchtkwaliteit en de regels voor chemische stoffen (REACH). Voordat een bewindspersoon een bijeenkomst van de Raad bijwoont, bespreekt de Tweede Kamer de Nederlandse inzet eerst in een commissiedebat in de Tweede Kamer.

EU-rapporteurs voor Infrastructuur en Waterstaat

Regelmatig stellen Kamercommissies EU-rapporteurs aan voor een specifiek nieuw EU-voorstel. De rapporteur vergaart informatie over dit voorstel en draagt er zo aan bij dat dit voorstel zo optimaal mogelijk wordt behandeld.

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft in november 2022 het lid Erik Haverkort (VVD) als EU-rapporteur benoemd voor de herziening van de Richtlijn luchtkwaliteit. Dit rapporteurschap richtte zich op de vraag welke aandachtspunten of knelpunten er volgens verschillende relevante belanghebbenden zijn. Ook was er aandacht voor het verloop van de politieke discussie hierover in Europa en binnen andere lidstaten. Het rapporteurschap is met de presentatie van zijn eindverslag op 11 oktober 2023 beëindigd. 

Voor de EU-voorstellen die te maken hebben met circulaire economie is het lid Kiki Hagen (D66) als EU-rapporteur benoemd. Haar eindverslag verscheen 15 oktober 2023, waarmee een eind aan het rapporteurschap kwam. Het Kamerlid Daniël Koerhuis (VVD) is benoemd tot EU-rapporteur voor de Herziening Verordening luchthavenslots. Zijn eindverslag verscheen op 13 juli 2023.

Zie ook het overzicht van alle lopende EU-rapporteurschappen.

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om invloed uit te oefenen op de besluitvorming in Europa. Hier vindt u een toelichting op deze EU-instrumenten: subsidiariteitstoetsing, parlementair behandelvoorbehoud, politieke dialoog met Europese Commissie en EU-rapporteurs in de Tweede Kamer. Binnen de Tweede Kamer heeft de commissie voor Europese Zaken een bevorderende rol voor de controle op EU-besluitvorming in de Kamer (link).