Oude Zaal

Tot 1992 vergaderde de Tweede Kamer in wat nu de Oude Zaal heet. Tijdens de coronacrisis in 2020 is de ruimte opnieuw in gebruik genomen als vergaderzaal. De zaal is in 1777 gebouwd als balzaal van het nieuwe paleis van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau. Deze zaal is in 1992 gerenoveerd.

De Oude Zaal is vooral bekend als de vergaderzaal van de Tweede Kamer, met de groene bankjes en dikke groene gordijnen waarachter met een sigaar of sigaret zaken nog eens rustig besproken werden. De gordijnen zijn weggehaald toen de Tweede Kamer een nieuwe plenaire vergaderzaal kreeg.

De oorspronkelijke naam - ‘grote gepleisterde zaal’- heeft de zaal te danken aan de versieringen die stukadoors aanbrachten. In 1806 werd Lodewijk Napoleon koning van Nederland. Hij veranderde de zaal in een troonzaal. De Franse koning verbleef hier echter maar een jaar. Van 1796 tot 1992 deed de zaal dienst als de vaste vergaderzaal van de Tweede Kamer. 

De zaal is tijdens de renovatie in de oorspronkelijke staat teruggebracht, maar er zijn moderne elementen aan toegevoegd. De kroonluchter symboliseert de openheid van de democratie en het veelkleurige tapijt van kunstenaar Jan van den Dobbelsteen staat voor de multiculturele samenleving. 



Bekijk de Oude Zaal op Google Streetview.