Rondetafelgesprek : Luchtvervoersovereenkomst tussen ASEAN en EU
De vergadering is geweest
17 april 2025
10:00 - 11:30 uur
10:00 - 11:30 uur
Locatie:
Thorbeckezaal
Commissie: Infrastructuur en Waterstaat
Commissie: Infrastructuur en Waterstaat
HERZIENE CONVOCATIE
Position papers toegevoegd
De volgende leden hebben zich aangemeld: Boutkan (PVV), De Hoop (GL-PvdA),Veltman (VVD), Peter de Groot (VVD) (afgemeld), Postma (NSC) (afgemeld) en Kostic (PvdD).
Position papers toegevoegd
De volgende leden hebben zich aangemeld: Boutkan (PVV), De Hoop (GL-PvdA),Veltman (VVD), Peter de Groot (VVD) (afgemeld), Postma (NSC) (afgemeld) en Kostic (PvdD).
Bijlage
Deelnemers
-
W. Boutkan (PVV)
-
H.E. de Hoop (GroenLinks-PvdA)
-
H.N. Veltman (VVD)
-
P. Bamenga (D66)
-
C.R. Pierik (BBB)
-
I. Kostic (PvdD)
Agendapunten
-
1
Luchtvervoersovereenkomst tussen ASEAN en EU
Scope
De luchtvaartovereenkomst tussen de lidstaten van de EU en de lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) is op 15 oktober 2024 door het kabinet ter stilzwijgende goedkeuring aan de Tweede Kamer voorgelegd. De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft hierover een schriftelijk overleg gevoerd en besloten de overeenkomst te willen behandelen als wetsvoorstel. In dit kader organiseert de commissie een rondetafelgesprek over de impact van de luchtvaartovereenkomst op verschillende maatschappelijke belangen, in het bijzonder op het gebied van milieu, gezondheid, vliegveiligheid en arbeidsomstandigheden.
De interesse van de commissie gaat daarbij uit naar:- Welke (afdwingbare) rechten kunnen luchtvaartmaatschappijen uit derde landen ontlenen aan dit verdrag (bijvoorbeeld landingsrechten)? Welke invloed heeft dit verdrag op de mogelijkheden van Nederland om zijn maatschappelijke belangen, waaronder die van omwonenden, te behartigen?
- Is er bij dit verdrag (en meer algemeen bij dergelijke luchtvaartverdragen) sprake van een gelijk speelveld tussen de EU en luchtvaartmaatschappijen uit derde landen?
- Kan met dit soort verdragen worden afgedwongen dat vergelijkbare eisen worden gesteld aan luchtvaartmaatschappijen uit derde landen als aan die uit EU-lidstaten, bijvoorbeeld op het vlak van milieu en gezondheid, maar ook arbeidsomstandigheden (bijmengverplichting, vlieg- en rusttijden, lonen). En hoe wordt dat gehandhaafd?
- Wat is de verhouding tussen dit EU-verdrag enerzijds en reeds bestaande bilaterale verdragen en verdragen met andere landen anderzijds?
-
2
Lijst van genodigden
Blok 1 - Wetenschappers (10.00 – 10.50 uur)- Stefan Gössling | (Professor School of Business and Economics, Linnaeus University, Zweden)
- Paul Peeters | (Oud-lector Duurzaam vervoer en toerisme, Breda University of Applied Sciences)
- Steven Truxal | (Hoogleraar Lucht- en Ruimterecht, Universiteit Leiden)
Blok 2 - Belangenorganisaties en ngo’s (10.55 – 11.30 uur)- Ruud Stegers | Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers
- Bill Hemmings | (Director Aviation & Shipping; Transport & Environment)
-
3
Ontvangen position papers
Te behandelen:
Loading dataLoading dataLoading dataLoading data