Gesprek : Gesprek met de heer Vendrik (Algemene Rekenkamer)

De vergadering is geweest

12 juni 2014
10:30 - 11:30 uur
Locatie: Wttewaall van Stoetwegenzaal
Commissie: Europese Zaken

Bijlage

Deelnemers

  • M.L. Verheijen (VVD)
  • M.E. Maij (PvdA)
  • M.G.J. Harbers (VVD)
  • H. van Bommel (SP)
  • W. Koolmees (D66)
  • G.J.M. Segers (ChristenUnie)
  • A. Pechtold (D66)

Agendapunten

  1. 1

    Gesprek met de heer Vendrik (Algemene Rekenkamer)

    Op donderdag 12 juni van 10.30 tot 11.30 uur vindt een (besloten) gesprek met Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer plaats. De heer Vendrik zal het gesprek inleiden met een (korte) presentatie van samengevatte hoofdlijnen uit enkele EU-onderzoeken van de Algemene Rekenkamer.
     
    Doel is gedachten te wisselen over bredere ontwikkelingen in de EU, en over thema’s waarop de Algemene Rekenkamer (ARK) onderzoek verricht:
     
    • Verantwoording over rechtmatige en doelmatige besteding van EU-gelden op lidstaatniveau. Concreet het rapport bij de Nationale Verklaring dat jaarlijks verschijnt op Verantwoordingsdag in mei.
    • Trends in financieel management van EU-gelden én inzicht in effecten van EU-beleid. Beide belicht in het EU-trendrapport dat jaarlijks verschijnt in februari (voor het debat met de minister van Financiën over dechargeverlening aan de EC).
    • Het Europees Economisch Bestuur, meer in het bijzonder de opzet en werking van de nieuwe regels om begrotingsdiscipline te versterken. Hiervoor wordt een publicatie voorbereid voor in het najaar.
    • De ontwikkeling en uitvoering van de Europese noodfondsen die zijn opgericht ter bestrijding van de financieel-economische crisis. Ook daarvoor wordt een publicatie voorbereid, waarvan de planning op dit moment nog niet bekend is.
    • Ontwikkelingen met betrekking tot de totstandkoming van de Europese Bankenunie.
     
    De Commissie voor de Rijksuitgaven heeft op 28 november 2013 een werkgroep ingesteld voor het opstellen van een visie van de Kamer over de ontwikkeling van het nationaal budgetrecht in Europees perspectief. Deze werkgroep komt sindsdien op regelmatige basis bij elkaar. De recente wetgeving in het kader van het Europees Semester, de publieke controle en verantwoording over middelen en garanties aan EU-noodfondsen alsook de publieke controle en verantwoording over de (nationale) bestedingen van de Europese begroting zijn de thema’s die voornamelijk betrokken zullen worden bij het opstellen van deze visie. In dit kader heeft de werkgroep gesprekken gepland met de Algemene Rekenkamer, de Europese Rekenkamer en de Raad van State.
     
    De Commissie voor de Rijksuitgaven (CRU) is verantwoordelijk voor de behandeling van aangelegenheden van rechtmatigheid en doelmatigheid van besteding van collectieve middelen, alsmede met de voorlichting, advisering en ondersteuning van de Kamer en de commissies bij de uitoefening van het budgetrecht en de financiële controle. De CRU heeft het voortouw bij de contacten namens de Tweede Kamer met de Algemene Rekenkamer. Bij de bovengenoemde Europese thema’s ligt het inhoudelijke voortouw ook bij de CRU (of bij de vaste commissie voor Financiën).